UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu’nun "Kapadokya’nın Korunması" konulu toplantısına, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyeleri ve komisyona bağlı çeşitli komite başkanlarının yanı sıra Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Müze Müdürü Murat Gülyaz, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Mevlüt Coşkun ile Çevre ve Orman İl Müdürü Eren Bircan katıldı.Toplantının açılışında konuşan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Oğuz, Dünya Miras Listesi’ne girmiş 934 eser bulunduğunu anımsatarak, bunlar içinde doğal ve kültürel 28 mirasın içinde Kapadokya’nın da yer aldığını söyledi.
Bu bakımdan Kapadokya bölgesinin özelliğine dikkat çeken Oğuz, "Burası son derece önemli. Ancak kaydedilmeyen, vurgulanmayan bir başka şey daha var Kapadokya bölgesi için. Bu miras alanı, eş zamanlı olarak sadece sit alanı ilan edilmiş bir alan değil, aynı zamanda insanların yüzyıllar boyunca yaşayageldiği bir miras alanı. Yani Kapadokya bölgesi hem tarihi bir miras hem yaşayan kültür mirası hem de doğal bir miras. Böylesine bir zenginlik dünya miras listesinde de nadir, dünyada da nadir. Bu bakımdan son derece önemli ve değerli bir miras koruma programı ile bu bölgeyi yönetmemiz gerektiğinin bilincindeyiz ve bunun için buradayız" diye konuştu.
Vali Savaş da Kapadokya bölgesinin hem doğal olarak meydana geldiğine hem de insanların oluşturduğuna dikkati çekti. Bölgenin sadece ziyaretçilere sunulan bir yer olmadığını, aynı zamanda içinde insanların da yaşamakta olduğu bir bölge olduğunu belirten Savaş, kamu otoritesinin zorlamasıyla içinde insan yaşaması faktörü ile bir takım sorunların da sürekli bu bölgede dile getirildiğini vurguladı.
Savaş, şunları söyledi: "İçinde yaşam olan, kullanılan peri bacalarının Milli Emlak mülkiyetinde olduğu, bu nedenle hazineye devri, boşaltılması istenip de boşaltıldığında peri bacalarının tahribinin hızlandığı gibi bir değerlendirme de var. Buna da önemli bir husus olarak işaret etmek lazım. Yani Kapadokya insandan arındırılmış şekliyle ancak sınırlı müze alanlarının kullanımı şeklinde olabilir. Bunun dışındaki alanlar içinde insanların bulunduğu şekliyle büyük değer ifade eden bir coğrafi bölgedir. İnsan söz konusu olduğunda, insanla tabiatın birleştiği noktada
sorunlar da ortaya çıkıyor tabi ki. Buna özellikle işaret etmek istiyorum. Yaptığımız her bir düzenleme belki daha önce avantajlı kişilerin avantajını yitirmesi, başkalarının da avantajlı konu sağlanmasına neden oluyor. Bunlar dikkat edilmesi, belirlenmesi gereken konular."
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de dünyada insan odaklı olmayan
hiçbir projenin başarılı olamayacağını söyledi.Ünver, bölgede yaşayan insanlara farkındalık kültürünü geliştirme yönünde destek sağlandığı takdirde koruma olayının daha kolay olacağına inandıklarını ifade ederek, "Eğer buralarda insanlara farkındalık kültürü ve bilincini veremezsek bu eserler maalesef övünülerek gelecek nesillere aktarılacak eserler olmaktan çıkar, korunamayıp sadece fotoğraflarından ’Geçmişte böyle eserlerimiz vardı’ denilerek, bununla özlem gidereceğimiz hale gelebilir" dedi. Toplantıda daha sonra Kapadokya bölgesinin korunmasına ilişkin Nevşehir Müze Müdürü Murat Gülyaz ile Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Mevlüt Coşkun birer sunum yaptı.
UNESCO’nun "Kapadokya’nın Korunması" konulu yönetim kurulu toplantısı gün boyu devam edecek.
Kaynak:AA
Esenlerin çehresi Selçuklu mimarisiyle değişecek
Devamını Gör...