Genellikle drenaj sistemlerin planlamasında, yoğuşma suların atık su hattına bağlanmasına önem verilmiyor. Bu nedenle de yoğuşma suların sifonlanması, çoğu zaman tesisatçıların yaratıcılığına bırakılıyor ve bazen döşeme hatalarına maruz kalabiliyor.
Az miktarda olan yoğuşma sularının drenajında öne çıkan problemler, Gelişim Teknik AŞ tarafından Türkiye’de dağıtımı gerçekleştirilen HL ürünleri ile daha planlama esnasında çözülebilir. Aşağıdaki noktalarda kısaca tesisat tavsiyelerimizi sunmak istiyoruz:
▲Koku sızdırmazlık
Bağlanmış makinaların uzun duruş süreleri nedeniyle, sifon içinde olması gereken su seviyesi buharlaşıp kaybolabilir. Bundan dolayı su seviyesinin yeterince yüksek olmasına (HL136.2 Su koku fermatürlü yoğuşma sifonu), ya da özel mekanik kapama fonksiyonuna (HL136N, HL136.3, HL138 ve HL21) dikkat edilmesi önemli bir konudur.
▲Bakım/Temizlik
Duvar içi gömme boru hatlarında özellikle klima, havalandırma ve ısıtma sistemlerinde (sadece HL138 Gömme, su ve mekanik koku fermatürlü yoğuşma sifonu !), sifonun ve tesisatın devamlı ve kolay yoldan bakımlı olması için, temizlik ve servis kapağı zahmetsiz ve basit bir bakım sağlar. Servis aralıkları, havadaki ve mekandaki toz durumuna göre seçilip, planlamalıdır. HL 138, 60 mm su seviyeli ve özel mekanik koku önleme fonksiyonludur. Susuz da çalışır ve koku geçirmez, koku fermatür kaseti temizlik için çıkarılabilir.
▲Basınç farkları
Merkezi havalandırma ve klima sistemlerinde, sifonun yapı şekli hem negatif basınçta odadan hava çekmemesi, hem positif basınçta makinadan hava çıkarmaması için özel ve fonksiyonel olmalı.
HL136.2: Negatif veya positif basınça, 2800 Pascala (28 cm su seviyesi) kadar kullanılabilir. Şeffaf boruları ile su seviyesi kontrol edilip, eksik durumda dirseği sayesinde su ilave edilebilir.
HL136N, HL136.3: Odadan sistemin içine hava çekmesini önler. Negatif basınça, 1300 Pascala (13 cm su seviyesi) kadar kullanılabilir, dikey borunun boyuna göre değişebilir.
KAYNAK: İnşaat & Yatırım