Kahramanlardan Biride Türkiye'den

Editör
12.04.2013

 

İstanbul’da devam etmekte olan Birlemiş Milletler 10. Orman Forumu kapsamındaki etkinlikler çerçevesinde, yaşadıkları toplum ve ormanlar için önemli katkılar sağlayan beş “Orman Kahramanı”na yarın İstanbul’da düzenlenecek tören ile ödülleri verildi.

Ekonomik ve Sosyal İşlerden Sorumlu Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Wu Hongbo, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “İnsan için Orman ödülleri insanların yaşamına katkı sağlamış kişilere veriliyor. Bu kahramanlar, bizlere, ormanların düzgün şekilde yönetildiğinde sonuçlarının herkesin yararına olduğunu gösteriyor” dedi.

 “İnsan için Orman” teması çerçevesinde, dünyanın dört bir yanından seçilen orman kahramanlarından biri Türkiye'den. Diğer orman kahramanları ise ABD, Brezilya, Ruanda ve Taylan'dan...

Hayrettin Karaca Orman Kahramanı Seçildi!

Bu yıl ki orman kahramanları arasında Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı kurucularından ve Onursal Başkanı  Hayrettin Karaca seçildi. Basın toplantısında Karaca, “Türkiye’yi gezerken erozyonla tanıştım ve bunun büyük bir felaket olduğunu keşfettim, bununla mücadele etmeye karar verdim” dedi. Karaca sözlerine “Yaşamak istiyorsak yaşatacağız, Orman Ağaç değildir bir eko sistemdir, bu eko sistemi korumak ve yaşatmakla sorumluyuz” dedi.  

Diğer bir orman kahramanı ise Ruanda’dan Dr. Rose Mukankomeje ise yaşamını Ruanda ormanlarının korunmasına  adayan bir kahraman. Mukankomeje İnsanların gelir kaynaklarının artmasına ve kırsal kesimdeki yoksulluğun giderilmesine katkı sağlayan ve Umuganda  olarak adlandırılan bir sistem geliştirmiş bulunuyor.

Tayland’dan Preecha Siri’de bir diğer orman kahramanı. Siri, Tayland’da gerçekleştirdiği modern ekosistem yönetimi teknikleri ie bir yandan tarımı desteklerden bir yanda da ormanları koruyan bir sisteme imza attı.  Almir Narayamoga Surui henüz 17 yaşındayken Brezilya’nın Amazon ormanlarındaki Paiter-Surui kabilesinin başkanlığına seçilmiş.

Surui, 20 yılı aşkın süredir hem kabilesini hem de Amazon Yağmur Ormanlarının korunması için çalışıyor. Surui, ormanların olumsuz etki altında kalmasını önleyecek bir kalkınma planı üzerinde çalışıyor. Surui “Hepimiz ormanların bir parçasıyız, ormöanın sunduğu nimetler bir gün ilgilenmezsek bitebilir. Onları yaşatmak ve korumak bizlerin görevi dedi.

Porto Rikolu (ABD)  bilim adamı Dr. Ariel Lugo ormanların korunması ve orman köylülerinin yaşam seviyelerinin yükseltilmesi konularında 470’den fazla makaleye imza atmış bulunuyor.

Uluslararası Kısa Film ve Uluslararası Fotoğraf Ödülleri Dağıtıldı!

Uluslararası Kısa Film ve Uluslararası Fotoğraf ödülleri alabilmek için 68 ülkeden 600’e yakın başvuru yapıldı. Uluslararası nitelikteki bir jüri her kategoride ödüle layık olanları belirledi.  

Orman Forumu Sekretaryası Direktörü Jan McAlpine de bu yıl ödüllerin kendilerini toplumların ve ormanlara adamış “örnek bir gruba” verileceğini söyledi. McAlpine, yarışmacıların insanlara, ormanın bir parçası ve hayatlarının vazgeçilmez bir unsuru olduğunu gösterdiklerini söyledi. McAlpine, “Onların hikayeleri bizlere ilham kaynağı oluyor. Onlar bizlerin kahramanları” dedi.

Bu yıl ikincisi yapılan Kısa Film Yarışması ve geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da BM Orman Forumu Sekretaryası, Jackson Hole Doğal Hayat Film Festivali ile işbirliği yapıyor. Yarışma kapsamında ormanların güzelliklerini, insanlara ve yaşamlarına sağladıkları katkıları vurgulayan filmlere ödüller veriliyor.

Bu yıl ki kısa film festivaline katılan eserler beş ya da daha az süre ile kısıtlanmış bulunuyor. Dereceye giren filmler ilk kez Ödül Töreninde izleyicilerle buluştu.

BM Televizyonu Şube Müdürü Chaim Litewski “Filmleri izlerken hem tanıdık, hem de yabancı bir dünyaya daldım. Ormanın kokusunu, seslerini, dokunuşunu, renklerini, şekillerini ve orman canlılarını hayal edebiliyordum. Sanki ekranın içindeydim” dedi.

Film festivalinde dereceye girenlerin isimleri sırasıyla şöyle:  Güney Afrika’dan Rowan Pybus, ABD’den Paul Rosolie, Peru’dan Elio Alonso Vasquez Miranda, Belçika’dan Sébastien Pins, İngiltere’den Dan Childs ve Nick Werber.

Bu yıl ilki düzenlenen fotoğraf yarışmasında dereceye girenler arasında Türkiye’den de Atakan Baykal yer alıyor. Yarışmada dereceye giren diğer fotoğraf sanatçıları ise Eka Fendiaspara (Endonezya), Riccardo Gangale (İtalya), Olga Lavrushko (Ukrayna), Prasetyo Nurramdhan (Endonezya) ve Pablo Pro (İspanya)’dan oluşuyor. Yarışma ile fotoğrafın anı yakalama ve tarif etmedeki eşsiz özelliğinin ormanlar hakkındaki bilinci artırması hedefleniyor.

 

Dergisi


KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account