İSDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Akbaytogan, ithal edilen makinalara bir standart getirilmemesi halinde Türkiye’nin makina mezarlığına dönebileceğini vurguladı.

Editör
26.03.2013

 

Beylikdüzü Tüyap’ta bu yıl 20.’si düzenlenen WINN Automation Fuar’ında konuşan İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Akbaytogan,  istifleme aracı dizel forktiflerin yüzde 47’sinin Uzakdoğu’dan ithal edildiğini,  ancak bu ürünlerin çoğunun kalite standartlarının altında ürünler olduğunu  belirtti.

Akbaytogan “Uzakdoğu’dan getirilen makinaların içinde çok kaliteli ürünler de var fakat getirilen ürünlere baktığımızda, çoğunluğu kalite standartlarının altında” dedi. Bu durumun 1980’li yıllarda da yaşandığını ve o dönemde iş makinalarının yanı sıra kamyonetlerde de sıkıntı olduğunu ifade eden Akbaytogan, makinaların çoğu elimizde kalacakken Araplar makinalara talip olmuştu.

Bu defa bu kadar şanslı olamayabiliriz. İthal edilen makinalara bir standart getirilmemesi halinde Türkiye makine mezarlığına dönebilir” şeklinde konuştu. 

Makinaların denetimi devletten geçecek

İSDER olarak ön gördükleri bu tehlikenin devletin de dikkatini çektiğini belirten Akbaytogan şunları kaydetti:“Biz İSDER olarak getirilen veya üretilen kalitesiz makinalar ile oluşacak  bu tehlikeyi ön görmüştük ve hem üretici hem ithalatçı üyelerimizi kalitede AB standartlarına çekmiştik. Makina sektöründeki bu olumsuz gelişmeyi devlette fark etmiş olacak ki Sanayi Ürünleri Piyasa Gözetim Denetim Genel Müdürlüğü’nü kurdu. Yeni kurulan bu müdürlük Türkiye’de makina üretimini ya da makine ithalatını AB standartlarına getirecek ve makinaları denetleyecek. Bu denetimler sonucu üretilen kalitesiz ürünlerin satışına izin verilmeyecek. İthal edilen kalitesiz makinalar ise gümrüklerde bekletilecek.” 

2023 hedefine ulaşabilmek için fuarlara katılmak şart

Türk makine sektörünün 2023 hedefine ulaşabilmesi için WINN Automation Fuar’ı gibi fuarlara katılımının önemli olduğunu söyleyen İSDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy “Türk Makine Sektörünün 2023 yılındaki 100 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için bu tip fuarlar çok önemli. Fuar Türk makinasının eksik yönlerini görmesi ve dünya pazarlarıyla  ilişki kurması açısından çok faydalı” dedi.

WINN Automation Fuarı’nın büyüklüğüne ve geçmiş yılarda ki başarısına vurgu yapan Aksoy “ 20 yıldır süre gelen WINN Automation Fuarı, makina sektöründe dünyanın en etkili fuarlarından biri.

 Geçtiğimiz sene fuarda 83 farklı ülkeden 2 bin 857 katılımcı yer alırken, fuarı 75 bin 699 kişi ziyaret etti” diye konuştu. Dünya standartlarında bir organizasyon olduğu için fuarda yer konusunda sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Aksoy, “Fuara sadece 19 üye firma ile katılabildik. Bizim talep ettiğimiz fuar alanı 3 bin 500 metrekare olmasına rağmen sadece 2 bin 400 metrekarelik bir alandan faydalanabildik. Umarız önümüzdeki yıllarda İSDER’e düşen alan artar ve daha fazla üyeyle bu fuarda yer alırız” dedi. 

Dergisi

KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account