Avrupa dışında satışlar %26 oranında artış gösterdi

Editör
15.03.2013

 

Gaz Avrupa’da bir numara olmaya devam ediyor. Bosch’un geliştirdiği yeniuygulamalar, ısıtma sistemlerinin online kontrolünü ve izlenmesini sağlıyor.Yakıt pili esaslı ısıtma sistemi, elektrik faturalarında tasarruf imkânı sunuyor.

Wetzlar/Frankfurt – Bosch Termoteknoloji İş Kolu, 2012’de dünya ekonomisinde yaşanan durgunluğun ardından,  önümüzdeki yıllarda hızla büyümeyi planlıyor. Yeni yol haritasında ise yakıt pili esaslı elektrik üreten ısıtma sistemi gibi ilgi çekici inovasyonlar yer alıyor.

Bosch Termoteknoloji Bölümü Yönetim Kurulu Başkanı Uwe Glock; Frankfurt’ta gerçekleştirilen dünyanın önde gelen enerji ve iklimlendirme teknolojileri fuarı ISH’da, “Başta ana faaliyet alanımızda; yani ısıtma ve evsel sıcak su sektöründe Avrupa’nın yanı sıra Asya ile Rusya’da da büyüme kaydetmek istiyoruz.

Aynı zamanda global büyük ölçekli üretim faaliyetlerimiz de genişletmeyi amaçlıyoruz. Bu yıl finansal olarak, BRIC ülkelerinde iyi durumda olan ticari trendin yönlendireceği orta düzeyde bir büyüme bekliyoruz“ dedi.

Bosch Termoteknoloji’nin Avrupa’daki 2012 satışları sabit kalırken 2011 yılında olduğu gibi 3.1 milyar Avro satış gerçekleştirdi. Almanya dışında ise özellikle Rusya ve Çin’de yüzde 26’lık güçlü bir büyüme kaydetti.

Büyüyen pazarlarda dört yeni üretim tesisi

Bosch Termoteknoloji; uluslararası alanda varlığını genişletmeye 2012 yılında da devam etti. Brezilya’nın Sao Paulo kentinde bulunan ısı pompaları ve güneş enerjili ısı sistemleri üreticisi Heliotek Maquinas e Equipamentos ile şirket merkezi Çin Quindao’da bulunan yüksek verimli ısı pompaları ve hava işleme sistemleri üreticisi Oak şirketini satın aldı.

Temmuz 2012’de de Bosch Termoteknoloji’nin özellikle Hindistan pazarı için düz kollektörler ürettiği Kumbaldgou’da (Güney Hindistan), güneş enerjili ısı sistemleri üretimi için yeni bir tesis açıldı.

Rusya’nın Engels şehrinde endüstriyel kazanlar ve duvar tipi yoğuşmalı kombi üretecek fabrikanın inşaatına ise Nisan 2013’te başlanacak. Tesiste 2014 yılının ilk çeyreğinde üretime geçilmesi planlanıyor. Uwe Glock, “Rusya büyüyen en önemli pazardan biri. Yeni tesisimiz, bizi müşteriye daha da yakınlaştıracak. Ürünlerimizi, yerel gerekliliklere uygun hale getirmemize olanak sağlayacak” diye konuştu.

Gözler Avrupa’nın çekirdek pazarında

Bosch Termoteknoloji; özellikle 2013’ün ilk yarısında, Avrupa’nın çekirdek pazarında iyileşme beklemiyor. Büyümenin, bu bölgede yıllık yüzde 1-3 aralığında gerçekleşeceği, 2020 yılına kadar orta düzeyde kalacağı tahmin ediliyor.

“Bununla birlikte,  sadece Almanya’da yaklaşık 15 milyon ısıtma sisteminin yenisiyle değiştirilmesi gerekiyor. Isıtma sistemlerinin dörtte üçü, baca ısısını kullanmıyor bile” diyen Uwe Glock, şunları kaydetti: “Politikacılardan, iklimin korunmasına katkı sağlayacak olan binaların modernizasyonu konusunda yasal düzenleme oluşturmasını istiyoruz.

Teşvik planlarına ilişkin tartışmanın yıllardır devam etmesi sebebiyle ev sahipleri bu konuda yapacakları ek yatırımları erteliyor ve bu da belirsizliğe yol açıyor.”

Bosch Termoteknoloji, bu zor koşullara rağmen, öncelikle Avrupa’da büyüme kaydetmeyi planlıyor. Ek pazar payı elde etmeyi amaçladıklarını vurgulayan  Uwe Glock, şöyle konuştu: “Gaza eğilim, özellikle yoğuşmalı teknolojiye, yenilebilir enerji ve CHP (Combined Heat and Power) çözümleriyle yapılan kombinasyonlara yönelik olarak artarak devam ediyor.

Gaz ve elektrik arasında açılan fiyat farkı; gazın özellikle modernizasyon projelerinde bu 10 yıllık dönemin sonuna kadar baskın yakıt haline geleceği görüşünü öne çıkarıyor. İnovatif ürün yelpazemiz de bizi, yeni gaz çağına yönelik bu trend de yer almak için mükemmel bir konuma getiriyor.”

Akıllı ısıtma çözümleri ile hayata bağlanın

Bosch Termoteknoloji tarafından geliştirilen inovasyonlardan biri de, ısıtma sistemlerinin internete bağlanması. Bu inovasyon, ev sahiplerinin evde olmadıkları zamanlarda bile ısıtma sistemlerini değişen hava koşullarına göre ayarlamalarını sağlıyor. Bosch Termoteknoloji; bu amaçla ısıtma sistemlerinin akıllı telefon, tablet veya masaüstü bilgisayarlar yoluyla kontrol edilmesini sağlayan pek çok uygulama geliştirdi.

Ayrıca uzaktan hata bulma uygulamasıyla sorunlar hızla tanımlanarak ilk bakım işlemleri yapılabiliyor. Isıtma mühendisleri de bakım ve onarım sürelerini hızlandıracak şekilde, gerekli olabilecek yedek parçaları önceden elde edebiliyor.

Uwe Glock; geleneksel ısıtma sistemlerinden, akıllı ısıtma ve akıllı evlere bir eğilim bulunduğuna dikkat çekti. Bir ortak yazılım platformu ile farklı cihazları ve sistemleri kontrol edebilen internet erişimli ısıtma sistemleri akıllı ev sistemlerinin önemli bir bileşeni haline gelecek. Bu gibi platformlar, Bosch Grubu’nun yazılım ve sistemler merkezi Bosch Yazılım İnovasyonları tarafından geliştiriliyor.

Diğer Bosch bölümlerinin bilgi birikimi ve deneyiminin kendilerine ne şekilde rekabette üstünlük sağladığını gösterdiğini söyleyen Uwe Glock, “Diğer örnekler ise Bosch Otomotiv Teknolojisi tarafından geliştirilen yeni gaz yoğuşmalı kazan Buderus Logano, artı GB 145’te kullanılan enjektör memeleri ve Lambda sondalarıdır.” dedi.

Müstakil evlere yakıt pilli ısıtma sistemleri

Bosch Termoteknoloji; ISH’de, bir ya da iki ailenin yaşadığı evler ve küçük ticari binalar için geliştirilen yeni bir yakıt pili ısıtma sistemini tanıttı. Elektrik üreten modülü Japon Aisin Seiki şirketince tedarik edilen sistem; dahili elektrik üretimi sayesinde, toplam elektrik maliyetlerini yıllık yüzde 25-40 oranında azaltıyor. Ayrıca karbon emisyonlarını da geleneksel ısıtma sistemlerine göre yüzde 50 oranında düşürüyor.

Yakıt pili sistemleri konusunda Avrupa’nın en büyük tanıtım projesi “ene.field”in (www.enefield.eu) de bir ortağı olan Bosch Termoteknoloji; gelecek yıldan itibaren, Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda başta olmak üzere yaklaşık 70 sistemin kurulumunu gerçekleştirecek.

Katılımcılar:
 
Uwe Glock - Bosch Termoteknik Dünya Başkanı                     
Ulrich Lissman - Bosch Termoteknik Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı              
Selman Tarmur - Bosch Termoteknik Türkiye, Ortadoğu ve  Kafkasya Ülke Müdürü
 
Bosch Termoteknoloji’nin Türkiye’deki organizasyonu 3 ana başlık altında toplanıyor.
Satış ve pazarlama
Üretim
Ar-Ge Merkezi. 
 
Bosch Termoteknik’in Türkiye’de faaliyet gösteren şirketi Bosch Termoteknik Isıtma ve Klima Ticaret A.Ş.; Türkiye, Ortadoğu ve Kafkaslar’da toplam 17 ülkede, başta Bosch ve Buderus markaları olmak üzere, birçok lider markanın ısıtma, sıcak su, klima ve havalandırma ürünlerinin dağıtım ve pazarlamasını gerçekleştiriyor. 
 
Bosch Termoteknik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise duvar tipi kombi ve kompenentlerini ve ısı pompalarını Manisa Fabrikası’nda üretiyor. Üretimin yüzde 70’i ihraç edilirken, yüzde 30’u iç pazara sunuluyor.
 
Tesisler Bosch Termoteknik’in dünyadaki en büyük kombi fabrikası olma özelliğini taşıyor. 2011 yılında Bosch’un dünyadaki tesisleri arasında ‘en iyi termoteknik fabrikası’ seçilen fabrikada, 2012 yılında kombi üretimi 500 binin üzerinde gerçekleşti. 35 ülkeye ihraç edilen kombiler konusunda birçok yenilikçi fikir hayata geçiriliyor. Yeni ürünlerin aşama aşama üretimi planlanıyor. Üretim sistematik olarak geliştiriliyor.  
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca 2010 yılında verilen Ar-Ge belgesiyle tasdik edilen Manisa Ar-Ge Merkezi’nde 70 uzman görev yapıyor. Merkez bir yandan teknoloji geliştirirken, tüm dünyaya da teknoloji transferi gerçekleştiriyor. Duvar tipi yoğuşmalı kombi ve konvansiyonel kombilerin geliştirildiği merkez için 3 yılda toplam 14,3 milyon Avro harcama gerçekleştirildi.Tüm bunlar Bosch Termoteknoloji’nin Türkiye’ye verdiği önemi açıkça gösteriyor.
 
Türkiye başta olmak üzere, Rusya, Hindistan, Asya ülkeleri, Güney Amerika ve Brezilya, Bosch Termoteknoloji’nin önümüzdeki dönemde büyüme beklediği ülkeler arasında yer alıyor. Kuzey Afrika’da da ticaret hacmi artıyor. Halihazırda büyüme daha çok Doğu Avrupa’da görülüyor.
 
Türkiye, Bosch Termoteknoloji için iki yönden çok önemli; büyümeye açık bir pazar, yetkin iş gücü ve gelişmiş Ar-Ge teknolojileri sayesinde kaliteli üretim imkanı var.  Bu nedenle Bosch Termoteknoloji, Türkiye’deki operasyonunu geliştirmeye önem veriyor. 
 
Isı pompaları dış ortamdaki ısıyı bir değişimle sıcağa ya da soğuğa çeviriyor, elektirikle desteklenen bir sistem ve gelişmeye çok açık. Bosch geçen yıl hava kaynaklı ısı pompalarını piyasaya sundu.
 
Bu montajı çok kolay bir üründür. Isı pompaları, mevcut ısıtma tesisatlarına bağlanan, dış havadaki enerjiden yararlanarak bu ısıyı kalorifer tesisatına aktaran ve çok yüksek verimlere ulaşabilen cihazlardır. Örneğin, 1 kilovat elektrik çekip, karşılığında 4 kilovat ısı enerjisi verebiliyor. Enerji verimliliği, dünyada her geçen gün önemi daha da artan bir konudur. Bosch yıllardır 3 prensiple hareket ediyor; enerji, ekonomi ve çevre (environment). Aslında bunların hepsi çevreye gidiyor. Atmosfere daha az karbondioksit atarak aslında çevreyi az kirletmiş oluyoruz. 
 
Dolayısıyla ısı pompalarını kullanarak daha çevreci bir ısınmayı sağlamak mümkündür. Bosch’un ısı pompaları, aynı zamanda yazın klima olarak da kullanılabiliyor. Aynı zamanda sıcak su ihtiyacını da karşılıyor.
 
Böylelikle tek bir cihaz ile hem ısıtma, hem soğutma hem de sıcak su ihtiyacını karşılayabiliyorsunuz ayrıca sistem Buderus otomasyon sistemi ile güneş enerjisi sistemine de bağlanabiliyor. . 
 
Bosch Termoteknoloji; yatırım yapacağı ülkeleri seçerken sadece devlet teşviğini baz almıyor, satış potansiyeli ve uygun pazar ortamının olmasını, ülkenin yetkinlik durumunu ve üretimin kaliteli olmasını sağlayacak etkenler ile lojistik de yatırım kararında büyük önem taşıyor. Farklı ürünlerin üretildiği farklı ülkeler var.
 
Duvar tipi kombiler dünyada Türkiye de dahil olmak üzere 4-5 ülkede üretiliyor. Manisa fabrikamız Bosch Termoteknik dünyasında en çok duvar tipi kombi üreten fabrikasıdır. Manisa fabrikamız son iki yıldır rekor üretim gerçekleştiriyor.
 
Türkiye’de Manisa fabrikasında kombi üretiliyor, son iki yıldır da ısı pompası üretimine geçildi. Ancak bunun hazırlıkları 3-4 sene öncesine dayanıyor. Bu geleceğin teknolojisi olan çok önemli bir ürün, bu ürünün geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar halen devam ediyor. Manisa fabrikada bulunan boş alanların önümüzdeki dönemlerde uzun soluklu yeni üretim projeleri ile değerlendirilmesi planlanıyor.
 
Manisa’daki fabrika, 845 çalışanla kombi, ısı pompası ve komponent üretiminde rekorlar kırıyor. Duvar tipi kombilerde; 24 cihaz ailesi için 800’den fazla tipte üretim gerçekleştiriyor. Bunun yüzde 60’ı yoğuşmalı, yüzde 40’ı konvansiyonel cihazlardan oluşuyor. Manisa fabrikada üretilen kombi adedi 2012 yılında 500 binin üzerinde.
 
Üretimin yaklaşık yüzde 70’i 35 ülkeye ihraç ediliyor. 2011 yılında Bosch Termoteknik fabrikaları arasında en iyi fabrika seçilmesi ulaştığı noktayı da gösteriyor.
 
Bosch Termoteknik Sanayi ve Ticaret A.Ş olarak, 2011 yılında Türkiye’nin en büyük ihracatçıları arasında 47’nci, İSO’nun 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışmasında 125’inci sırada yer aldı. 
 
Avrupa’da yaşanan Avro krizi nedeniyle önümüzdeki 4-5 yıl büyüme öngörülmüyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri ev bütçe açıkları. Bosch Termoteknoloji Batı Avrupa’daki üretimleri güçlendirip, destekleyerek, bu ülkelerin yetkinliklerini artırarak ve istihdam sağlayarak Avrupa’da yaşanan kriz  sürecine destek olabilir.
 
Ayrıca, Bosch gibi sanayi devlerine düşen en önemli görevlerden biri de maliyetleri düşürmek. Bosch Termoteknoloji olarak güneş enerji sistemlerinde ve ısı pompalarında maliyetleri düşürmeyi başardık.
 
Isı pompaları dış ortamdaki ısıyı bir değişimle sıcağa ya da soğuğa çeviriyor, elektirikle desteklenen bir sistem ve gelişmeye çok açık. Bosch geçen yıl hava kaynaklı ısı pompalarını piyasaya sundu. Bu montajı çok kolay bir ürün. Isı pompaları, mevcut ısıtma tesisatlarına bağlanan, dış havadaki enerjiden yararlanarak bu ısıyı kalorifer tesisatına aktaran ve çok yüksek verimlere ulaşabilen cihazladır. Örneğin, 1 kilovat elektrik çekip, karşılığında 4 kilovat ısı enerjisi verebiliyor.
 
Enerji verimliliği, dünyada her geçen gün önemi daha da artan bir konu. Bosch yıllardır 3 prensiple hareket ediyor; enerji, ekonomi ve çevre (environment). Aslında bunların hepsi çevreye gidiyor. Atmosfere daha az karbondioksit atmak aslında çevreyi korumak için yapılan bir şey. Dolayısıyla ısı pompalarını kullanarak daha çevreci bir ısınmayı sağlamak mümkün. Bosch’un ısı pompaları, aynı zamanda yazın klima olarak da kullanılabiliyor. Aynı zamanda sıcak su ihtiyacını da karşılıyor. Bir cihazdan ısıtma, soğutma ve sıcak su alınıyor. 
 
Ek bilgiler (Bosch Termoteknik Türkiye, Ortadoğu ve  Kafkasya Ülke Müdürü SelmanTarmur’un değerlendirmeleri):
 
Bosch Termoteknik Türkiye; hem satış, hem de üretim olarak Bosch Termoteknik nezdinde çok önemli bir konumda.
 
Manisa’daki fabrika  845 çalışanla kombi, ısı pompası ve komponent üretiminde rekorlar kırıyor. Duvar tipi kombilerde; 24 cihaz ailesi için 800’den fazla tipte üretim  gerçekleştiriyor. Bunun yüzde 60’ı yoğuşmalı, yüzde 40’ı konvansiyonel cihazlardan oluşuyor. Manisa fabrikada üretilen kombi adedi 2012 yılında 500 binin üzerinde.
 
Türkiye’deki ısıtma pazarı 2012‘de küçülürken Bosch Termoteknik 2011’e göre cirosunu artırdı. Özellikle Avrupa’daki Avro krizi Türkiye’yi de olumsuz etkiledi. Bunun sonucunda ısıtma sektöründe yüzde 5 gibi bir pazar daralması olduğu tahmin ediliyor. Bu gelişmelere rağmen, 2012 Bosch Termoteknik Türkiye için iyi geçti. Dağıtım kanalında yapılan değişiklikler, yeni bayilikler, özellikle doğalgazın yeni ulaştığı illerde gerçekleştirilen kampanyalar, yeni aksiyonlar ve yeni kazanılan müşterilerle Bosch Termoteknik pazar payını arttırdı.
 
Bosch Termoteknik 2013’te büyüme planlıyor. Türkiye’nin de 2012’ye göre daha fazla büyüyeceği öngörülüyor. Özellikle inşaat sektöründe, kentsel dönüşüm tarafındaki gelişmeler sektörü olumlu etkileyecek. Türkiye’de 6.5-7 milyon evin yıkılıp yeniden yapılması gündemde. Bu da sektör açısından önemli bir itici güçtür.
 
Türkiye’de doğalgazın giderek yaygınlaşması da çok önemli bir konu. Bu alanda da 2013’te daha fazla aktivite gerçekleşecek. Özellikle İzmir, Adana, Gaziantep, Trabzon, Diyarbakır gibi illerdeki talep sektöre olumlu etki yapacak. 
 
Türkiye’de doğalgaz 63 ilde kullanıma sunulmuş durumda. 250 bin doğalgaz abonesi bulunan İzmir’in potansiyeli 1 milyon. Gaziantep’te 400 bin abone potansiyeline karşılık,  20 bine ulaşılamadı. İhaleleri henüz yapılmayan Muğla, Bartın, Şırnak gibi iller sırada bekliyor.
 
Bir diğer konu eski cihazların yenileriyle değiştirilmesi. Türkiye’de çalışan yaklaşık 8 milyon duvar tipi cihaz bulunuyor. Bunların bir kısmı her geçen yıl değiştiriliyor. Değişimin de toplam pazar içindeki payı yıldan yıla artıyor. 2012’de bu değişim pazarının yaklaşık yüzde 25 mertebesinde olduğu tahmin ediliyor. 2018-19 yıllarında yüzde 50 mertebesine ulaşacağı öngörülüyor. Batı Avrupa’da, doğalgazın 40-50 yıldır kullanıldığı ülkelerde bu değişim pazarı yüzde 75 ve üstü mertebesine geldi. Dolayısı ile önümüzdeki 20 yıl içinde bu değişim pazarının Türkiye’de daha da büyümesi bekleniyor.
 
Bütün bu gelişmelerin hepsi sektör için önemli bir itici güç. 
 
Bosch Termoteknik Türkiye; hem satış, hem de üretim olarak Bosch Termoteknik nezdinde çok önemli bir konumda.
 
Türkiye’nin yanı sıra bölgedeki 17 ülke de Bosch Termoteknik satış ve pazarlama tarafından Türkiye’nin sorumluluk alanında bulunuyor. Satış tarafında da, Bosch’un Avrupa’daki en büyük 4-5 pazarından biri.
 
Bosch Termoteknolojiyi rakiplerden ayıran özelliklerden biri, geniş bir ürün gamının bulunması. Tek elden birçok ürünün sunulduğu bir sistemi var. Bütün kademeler Bosch Termoteknoloji çatısı altında olduğu için, hibrit çözümler üretebiliyor.
 
Sadece ürün satan değil, sistem satan bir şirket. Bu sistem içindeki birçok komponenti geniş ürün gamında sunuyor. Türkiye çapında yayılmış 500’ü aşkın bayisi ve 350’i aşkın etkili ve yetkin bir servis teşkilatı vardır. 
 
Dergisi

KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account