WWF- Türkiye ile işbirliğine giderek enerji tasarrufu, karbon emisyonunu azaltma, yenilenebilir kaynaklara yönelme ve doğal kaynakları bilinçli kullanmaya yönelik projeler yürüten Roche, bir yıllık çalışmanın ardından, belirlenen hedeflere ulaşarak WWF-Türkiye’den “(Green Office)”Yeşil Ofis Diploması’nı aldı. Roche, Türkiye’de “Yeşil Ofis” unvanını alan beşinci, ilaç sektöründe ise ilk ve tek firma oldu.

Editör
26.02.2013

 

Roche İlaç,  tüm faaliyetlerini ”sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı” etrafında yürütüyor. Bu doğrultuda,  merkez ofis çalışanları “Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği yönetim programı hedefleri kapsamında; WWF-Türkiye’nin - Yeşil Ofis programına katıldılar. Bu adımla birlikte Roche, Türk ilaç sektöründe bir ilke imza atarak “Yeşil Ofis” unvanını elde etti.

Roche’un, WWF-Türkiye’nin belirlediği kriterlere uygun bir yıllık çalışması, kağıt ve elektrik tasarrufundan eğitimlere ve fidan dikimlerine varıncaya kadar pek çok alanı kapsıyor. 

WWF-Türkiye’nin “Yeşil Ofis Programı”, katılımcı şirketlerin ofis kaynaklarının sistematik bir şekilde değerlendirilerek ilgili tasarruf kriterlerinin belirlenmesine ve buna paralel bir şekilde, söz konusu ofislerin kendi çevre sistemlerini yaratmalarına dayanıyor. 

Roche, yıl boyunca aldığı 59 ayrı aksiyonla ve birçok konuda sağladığı gelişmeyle birlikte bu kriterlere ulaşmayı başardı ve Yeşil Ofis Diploması’nı alarak sağlık sektöründe bir ilke imza attı.

Önce ekip, sonra aksiyon ve en sonda ulaşılan hedefler

Programı hayata geçirmek için öncelikle 19 kişilik Yeşil Ofis Takımı kuruldu. Bu takımın liderliğinde, 250 merkez çalışanı projeye dahil edilirken, şirket içinde yıl boyunca toplam 59 adet aksiyon gerçekleştirildi. 

Programın en başında “WWF-Türkiye – Ne kadar yeşilsiniz?” anketinde ilk sonuç ortalama 78 puan olarak elde edilmişken, programın sonunda ortalama 83 puana çıkıldı ve böylece hedeflenen yüzde 5 oranındaki artış sağlanmış oldu.

Roche Türkiye’ye Yeşil Ofis Diploması’nı getiren diğer önemli aksiyonlar ve ulaşılan hedefler arasında şunlar yer aldı: 

80 bin adet kağıtta tasarruf sağlanarak yüzde 10’luk hedefe ulaşıldı. Üst üste konulduğunda 2,5 katlı bir apartman yüksekliğine erişen kâğıt tasarrufu sayesinde 7 ağaç kurtarıldı. Ayrıca şirket içi iletişim dergisi MyRoche’un elektronik ortama taşınması ile 4 ağaç kurtarıldı..

Çalışan servislerinin yol aldığı kilometre yaklaşık yüzde 20 oranında düşürüldü. Servis araçlarının yüzde 20’lik az yol kat etmesi,  yıl bazında dünyanın etrafını iki kez dönecek kadar ( 83280 km ) mesafeyi ifade ediyor. Bu tasarruf sayesinde, ancak ortalama 500 ağacın temizleyebileceği kadar karbon salınımı da durdurulmuş oldu. 

Ofiste güneş gören pencere kenarlarına 27 adet elektrik anahtarı takılarak 1,46 Gj elektrik tasarrufu sağlandı.

Yine enerji tasarrufu için mutfaklarda kullanılan 13 adet sebil kaldırılarak 49 Gj elektrik tasarrufu sağlandı. Mutfaklarda kullanılan kağıt bardaklar yerine de 312 adet kupa takviyesi yapıldı. Bu sayede geçtiğimiz yıl harcanan 60 Bin kağıt bardak yerine bu yıl hiç bir kağıt bardak alımı yapılmadı.

Tuvaletlerde kullanılan sifon su kapasiteleri düşürülerek bir olimpik yüzme havuzunun beşte birine eşit yaklaşık 540 bin litre  su tasarrufu sağlandı. 

İzmir Çeşme’deki Roche Ormanı’na Roche çalışanları için 4 bin 500 adet fidan dikildi. 

Yeşil Ofis Takımı toplam 24 saat toplantı yaptı, tüm şirket çalışanlarına açık 4 saat eğitim verildi, kat ekranlarında WWF-Türkiye bilgilendirme videoları toplam 630 saat gösterildi. Ayrıca ortak alanlara 240 adet uyarıcı etiket yapıştırıldı. 

Roche Türkiye, buradaki örneklere benzer toplam 59 adet aksiyonunu da başarıyla tamamlayarak Yeşil Ofis Diploması’na ulaşırken, enerji tasarrufu, karbon emisyonunu azaltma, yenilenebilir kaynaklara yönelme ve doğal kaynakları bilinçli kullanma konularındaki çalışmalarına hız kesmeksizin devam ediyor.

Sürdürülebilirlikte Dünya Lideri

Roche; hastalar ve doktorlara tıbbi değer, kalite ve güvenlilik sunmak; çalışanlarına mükemmel bir çalışma ortamı ve kişisel gelişim imkanı sağlamak ve genel anlamda topluma olan sosyal sorumluluğunu yerine getirmek için çalışıyor. Şirket gerçekleştirdiği kapsamlı sosyal sorumluluk faaliyetleriyle toplum üzerinde sürdürülebilir bir etki yaratmayı amaçlıyor. İşte Roche, bu yaklaşımının en önemli göstergesi olarak, Türkiye’deki ilk ‘Kurumsal Sorumluluk Raporu’nu yayınladı.  Roche Türkiye bu raporla kurumsal yönetim anlayışı, sürdürülebilirlik hedefleri ve kurumsal sorumluluklarıyla ilgili 2011 yılı uygulamalarını ve hedeflerini şeffaf bir şekilde paydaşlarıyla paylaşmış oldu. Roche Türkiye’nin ilk raporu, dünya çapında kabul gören GRI (Global Reporting Initiative – Küresel Raporlama Girişimi) tarafından B+ seviyede derecelendirildi.  

Diğer taraftan Roche, sürdürülebilirlik alanında en önemli uluslararası kriter olarak kabul edilen Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde, bu yıl 4. kez üst üste sağlık sektörünün süper lideri seçildi. Şirketin, sağlık sektöründeki öncülüğünü açıkça ortaya koyan bu başarı, Roche’un sorumlu iş uygulamaları ile uzun vadeli değer yaratma stratejisinin global anlamda en yetkin kurumu tarafından onaylanması anlamına geliyor. 

 
 
 
 
Kaynak : İnşaat&Yatırım

KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account