Hacettepe Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi Teknokent A.Ş tarafından bu yıl 2. düzenlenen Patent Günleri 2011 kapsamında ödüle layık görülen AFS, 2010 yılında Ankara’da en fazla faydalı model başvurusunda bulunan kuruluş oldu.
AFS, bu alanda birinciliği göğüslerken, AFS Genel Koordinatörü M.Zahid Poyraz’a ödülünü Hacettepe Üniversitesi Rektörü Uğur Erdener takdim etti.
Zahid Poyraz, kuruluşlarının 20. yılında bu ödülü almaktan dolayı gurur duyduklarını ifade ederek, AFS’yi daha da ileri seviyelere taşıyabilmek için var güçleri ile çalışacaklarını söyledi.
Gerek patent ve marka gerekse faydalı model üretimlerinde sanayi kuruluşlarının daha fazla çaba göstermesi gerektiğine dikkat çeken Poyraz, Türk Sanayisinin bu güce sahip olduğunu vurguladı.
Törende konuşma yapan Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habib Asan, Türkiye’nin patent, marka ve endüstriyel tasarım konusunda hızlı bir dönüşüm içine girdiğini söyledi.
Bu alanda bilincin ilerlediğine dikkat çeken Asan, yerli patent başvurularında artış yaşandığını kaydetti. Asan, “ Yerli patent başvuruları 2010 yılında bir önceki yıla oranla yüze 26 oranında artış gösterdi.
2011 yılının ilk yarısında ise artış geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 50’ye yaklaştı. Geçtiğimiz yıl marka başvurularında 85 bin’in üzerinde başvuru yapıldı. Bu sene ise bu rakamın 100 bin’i aşmasını bekliyoruz.
Marka başvurularında Avrupa’da 2. sıradayız. Endüstriyel tasarımda ise 30 bin tasarım başvurusu ile Avrupa’da 3. sıradayız. Yaşanan bu artışlar ülkemizin bu konuda atılım içinde olduğunu gösteriyor. 2023 yılında ise Türkiye’de en az 50 bin yeni patent başvurusu yapılmasını bekliyoruz” dedi.
Türkiye’de ar-ge ürünlerinin patente dönüşme oranlarının düşük olduğuna dikkat çeken Asan, bu durumun patent ön araştırması gerçekleştirmeden ar-ge yapılmasından kaynaklandığını vurguladı. Asan, patent ön araştırması yapmadan ar-ge’ye izin verilmeyen AB ülkelerinde bile bu durumun 60 milyar euro’luk kaynak israfına neden olduğunu sözlerine ekledi.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener ise patent sayısı arttıkça, Türk Üniversitelerinin dünya sıralamasındaki yerlerinin iyileşeceğini ifade etti. Erdener, gençlerin patent süreci konusunda bilgilendirilerek, bilime ve ar-ge’ye yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Dergisi
KAYNAK: İnşaat & Yatırım