Türkiye’de gayrimenkul sektörünü değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı “ Ticari yatırım peşindeki gayrimenkulcüler özellikle İstanbul’da otel yatırımlarını hızlandırdı.” dedi.
Gayrimenkul sektöründe konut ve AVM yatırımlarında durgun bir döneme geçildiğini belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı: “Türkiye’de gayrimenkul sektöründe satış açısından sakin günler geçiriyoruz. Konut sektörü geliştirme açısında bekleme dönemine girdi çünkü KDV ciddi olarak sektörde soru işaretlerine neden oldu, AVM sektörü ise doygunlukla mücadele halinde. Ticari yatırım peşindeki gayrimenkulcüler son iki yıldır otel yatırımlarına yöneldi. Bugün Anadolu’nun birçok ilinde dünya markaları olan işletmeci otellerini ya hali hazırda görüyoruz ya da yer aradıklarını duyuyoruz.” dedi.
Otel yatırımlarının hızlanmasındaki önemli etmenlerden birinin Türkiye’nin konumu açısından çok fazla turist çekmesi olduğunu ifade eden Yazıcı “İki kıtanın birleştiği İstanbul, önemli dünya kentlerinden biri olarak her yıl bir önceki yıla göre daha fazla turist çekiyor. Özelikle İstanbul’a dünyadan uçuş noktalarının arttırılmasının bu gelişmede önemli bir payı olduğunu görüyoruz. “ dedi.
Gayrimenkul Sektörünün Büyümesi Birçok Sektöre İvme Kazandırıyor
Sadece turistlerin değil yerli ve yabancı yurtiçi iş seyahati yapanların da nitelikli otel pazarındaki seçeneklerinin arttığı belirten Yazıcı “Turist sayısının artması ülkemizin turizm gelirinin artması anlamına geliyor. Böylece yaratılan ekonomi sadece bu sektöre değil, iletişimde olduğu gayrimenkul de dahil birçok sektöre ivme getiriyor.” şeklinde konuştu.
Yabancı Yatırımcılar Sektörü Profesyonelleştiriyor!
Artık sektörde profesyonelleşmenin daha hakim olduğunu ifade eden Yazıcı “Eskiden oteller genelde küçük işletmeler ve aileler tarafından işletilirken, artık; otel pazarından uluslararası markalar hızla pay almaya çalışıyor. Öte yandan yerli yeni markalarda gelişiyor. 90’ lardaki Resort otelciliği trendi şimdilerde şehir otelciliğinde görülüyor.” dedi.
İş Seyahatleri yüzde 15 arttı!
Şehir otelciliğini cazip hale getiren gelişmeler arasında, iş seyahatlerinin artış trendinin çok önemli bir yer kapsadığını belirten Yazıcı“İstatistiklere göre, iş seyahatlerinin toplam seyahatler içerisindeki payı son 1 yılda %15 oranında artış göstermiş durumda ve her geçen gün daha da artıyor. Son yıllarda özel havayolu sayısının artması, havalimanlarının büyütülmesi, uçuşlardaki indirimler ve özelikle THY tarafından yeni mekânlara uçuş bağlantıları sağlanması “şehir turizmine” olan ilginin artmasında önemli rol oynadı. Seyahat etmek artık 10 sene öncesine göre daha ucuz ve daha kolay. Bu konudaki diğer olumlu gelişmeler, İstanbul’un yoğun kongre trafiğine ev sahipliği yapması, yatak arzındaki artışın gelişmelere paralel olarak devam etmesi olarak gösterilebilir.” dedi.
Artık Yıldız Değil Konsept Önemli
Gayrimenkul yatırımcıları açısından ülkemizdeki gerek iş oteli, gerekse seyahat oteli açısından yıldız fazlalığı değil, ihtiyaca uygun konseptte ve kaliteli otel anlayışı geliştirilmesinin gerekliliğini savunan Yazıcı “Dünyada artık yıldız konusu tartışılmaya başlanıyor. Yıldız yerine seyahatin niteliğine göre “yeterli” konforu “uygun fiyatla” temin etmek önemli hale geliyor. Gayrimenkul yatırımcıları, bir yandan yıldızlı oteller geliştirirken bir yandan da artan talep nedeni ile bazı projelerini butik otel denilen “hip” otel anlayışı ile geliştiriyor. Otel konaklamalarında artık yıldız sayısı değil, yapılan seyahate uygun konseptte kaliteli konaklama talep edildiğini görüyoruz.” dedi
İş seyahatine çıkan kişilerin genel olarak, 4 veya 5 yıldızlı otellerde kaldıkları süre içerisinde kullanmadıkları sosyal alanlara ve hizmetlere para ödemek istemediklerini de belirten Yazıcı “Bu kişiler zaten gece otellerine geç dönüp, sabah erkenden bu mekânı terk etmek zorunda kalıyor. Bu sebepli yıldız onlar için pek bir anlam ifade etmiyor” dedi.
Amaç Kaliteli Turist Sayısını Arttırmak
Türkiye’de artık güneş ve tatil turizmi yerine ülke geneline ve mevsimlere yayılmış kültür, şehir turizmlerinin de desteklendiğini ifade eden Yazıcı “Amaç sadece turist sayısını değil, “kaliteli turist” sayısını arttırmak ve buna ek olarak turist başı harcama gelirini “her geçen yıl bir önceki yıldan yüksek tutmak” ve turizmi sadece “güneş ve denizle” sınırlamamak. Bunun için gerek kalınacak yer olanakları gerekse alternatif turizm aktiviteleri açısında geliştirmeler yapılması gerekiyor.” dedi.
İstanbul Arz Fazlalığı Yaşayabilir
İstanbul, konumu itibariyle, kendi içinde yarışan 2 farklı bölge ortaya çıkardığını söyleyen Yazıcı “Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası olarak İstanbul’daki otel sektörüne bakıldığında; Avrupa Yakası’nda Basın Ekspres Yolu ve çevresinde, Anadolu Yakası’nda ise Kozyatağı-Pendik aksı ve yakın çevresinde yeni otel yatırımlarının ağırlık kazandığı görülmektedir. Bu yatırımlar her iki yakada da havaalanları çevresinde yoğunlaşıyor. Öte yandan İstanbul şehrinde devam eden otel inşaatlarına baktığımızda ciddi bir rekabet ve arz olduğunu görüyoruz. Bu kadar talebe Türkiye henüz hazır değil. Bu durum mevcut otellerin karlılığının düşmesine neden olabilir.” dedi.
Yazıcı “Öte yandan dünyada internet üzerinde ev kiralama konusunda ciddi gelişme var. Türkiye’de internet üzerinde sadece İstanbul’da değil farklı iller de bile ev kiralamak mümkün, bu korkarım önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Bazı yatırımcılar özellikle turistik bölgelere yakın evleri alıp restore edip kısa dönemli kiralanabilir hale getiriyor, bu sektörün gelişmesi otel sektörü için tehlikeli olacaktır diye düşünüyorum” diye ekledi.
Sonuç olarak İstanbul mevcutta sahip olduğu marka değeri ile yerli ve yabancı birçok otel yatırımcısının dikkatini çektiğini ifade eden Yazıcı “Türkiye’de her konuda olduğu gibi otel geliştirmesi konusunda da ipin ucu kaçmak üzeredir. Bu şekilde giderse 5 sene sonra talepten fazla bir arz oluşması ve mevcutların sürdürülebilir fiyat ve kalite konusunda risk yaşaması mümkündür, sektör yatırımcıları araştırmalarını çok dikkatli yapmalılar.” dedi.
Kaynak : İnşaat&Yatırım
KAYNAK: İnşaat & Yatırım