Enerji yönetiminde dünya çapında uzman Schneider Electric, Domae serisi kaçak akım koruma röleleri (RCD) ile evlerde ve bulunduğumuz ortamlarda yaşanabilecek kaçak akım tehlikesine karşı tam koruma sağlıyor.
Artık elektriksiz bir yaşam alanı hayal etmek mümkün değil! Fakat elektrik, dikkat edilmezse hüsranla sonuçlanan kazalara neden olabilir. Avrupa’daki veriler oldukça çarpıcı: İngiltere’de her hafta bir kişi evindeki elektrik kazası nedeniyle hayatını kaybederken, Fransa’da her yıl 4.000 kişi ciddi elektrik çarpması yaşıyor. Evlerdeki elektrik kaynaklı ölümlerin %40’ını 9 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor; elektrik kaçakları, Amerika’da endüstriyel alandaki ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer alıyor.
En büyük riski, evlerimizde yaşıyoruz. Eğer elektrik tesisatınız 2000 yılından önce döşenmişse, tesisatınızda güvenlik cihazı olarak sadece devre kesiciler (otomatik sigortalar) kullanılmış demektir. Bu devre kesiciler, kısa devre tehlikelerine karşı koruma sağlasa da, elektrik çarpması riskini ortadan kaldırmaz!
Evinizin elektrik güvenliğini Schneider Electric sağlıyor
Yenilikçi entegre çözümler sunan Schneider Electric, Domae serisi kaçak akım koruma röleleri (RCD) ile oluşabilecek kaçak akıma karşı koruyarak, can ve mal güvenliğini garanti ediyor. Kullanıcılara ayrıca, şık tasarım, montaj kolaylığı, ulaşılabilirlik ve basit seçim imkanı sunuyor. ISO 9001/2000 sertifikalı global üretim ve Ar-Ge merkezlerine sahip Domae ailesinin tüm ürünleri, Avrupa standartlarına ve uluslararası standartlara uyumlu.
Özellikle konut sektörü için oluşturulmuş ürün yelpazesiyle hayatı kolaylaştıran Domae serisi RCD’ler sayesinde kablolama alışkanlığınızı değiştirmeden, elektrik dağıtım panonuzu IEC 60364 standartlarını karşılar hale getirebilirsiniz.
Evinizdeki elektriksel tesisat risklerini önlemek için tasarlanan Domae serisinin modüler dağıtım kutuları ve şalt ürünleri, kısa devre, aşırı yük veya arızalı cihazların neden olacağı elektrik kaynaklı şoklara ve yangın risklerine karşı %100 koruma sağlıyor.
Uygun boyutlarının, işaretlemesinin ve terminallerin güvenirliğinin, kurulum kolaylığı ve kullanım basitliğine sahip Domae kaçak akım koruma röleleri: 25A, 40A ve 63A, 2 veya 4 kutup seçenekleri, 30mA ve 300mA seçeneklerini sunuyor.
Evdeki küçük kazaların nedenleri ve korunma yolları
Evde elektrik kazaları en çok prizlerden kaynaklanır. Bu kazaların nedeni; hasarlı, yerinden oynayan duvar prizleri ve açılmış elektrik kabloları, bunlara değebilecek çivi gibi yapı malzemeleri, ev eşyaları olabilir.
En kötüsü ise bu hasarlı malzemelerin insan vücuduyla temas etme ihtimali. Çözümü ise bu ürünlerde kaliteden vazgeçmemek, hasarlı teçhizatı hemen değiştirmek ve tüm tesisatın kaçak akım koruma röleleriyle (RCD) korunduğuna emin olmak.
Banyoda kullanım için ilk ve vazgeçilmez öneri, elektrik ve suyun asla yan yana bulunmaması. Banyoda su kaynakları ve küvet yakınına elektrikli cihazlar yaklaştırılmamalı, banyo aynası karşısında elektrikli tıraş makinesi ya da saç kurutma makinesi kullanılmamalıdır.
Eğer küvete elektrikli bir cihaz düşerse, çıkarmaya çalışmadan fişten çekmeye yönelmeliyiz. (Bu kazaları önlemek için öncelikle elektrik tesisatınız IEC 60364 Yangın ve Dolaylı Temasa Karşı Koruma belgeli olmalıdır. Bu standardı, Schneider Electric’in Domae serisiyle sağlayabilirsiniz).
Aydınlatmada, gevşemiş kablolara bağlı ampulleri değiştirirken küçük düzeltmeler yüzünden büyük riskler alınıyor. Bu tip kazalar, elektrik kaynaklı ev kazalarının büyük bir oranını oluşturuyor.
Üstelik ampul değiştirirken elektrik anahtarını kapamak her zaman yeterli değil. Birinin anahtarı açma ihtimaline karşı, elektrik devresi sigortadan kapanmalı. Bu işlemin güvenli çözümü topraklamadan geçiyor ve Domae serisi RCD’ler bu durumu garantiliyor.Buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makinesi gibi ev içi makineler de kaçak akım riski taşır.
Bu kaçaklar elektrik şokuna ve yaralanmalara yol açabilir. Bunun önüne geçmek için elektrik hattında yeşil ve sarı kabloların birlikte bağlandığına emin olmak gerekir. Domae serisi RCD’ler sayesinde evde kullanılan tüm cihazların kullandığı prizlerde kablolama bu şekilde yapılır.
Dergisi
KAYNAK: İnşaat & Yatırım