Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Yeşil Bina Sertifikalı (BREEAM Certificate) ilk ve tek eğitim kurumu ve aynı zamanda ilk kamu binası olma ünvanına hak kazandı. Mimarlığını MartıD Mimarlık Ofisi Metin Kılıç ve Dürrin Süer’in yaptığı lisede Kalebodur ürünleri tercih edildi.
Ford Otosan'ın OİB Eğitim Vakfı işbirliğiyle destek verdiği Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, tüm süreçleri tamamlayarak, "Yeşil Bina” sertifikasını almaya hak kazandı. Bu belgeyle Yeşil Bina sertifikalı ilk ve tek eğitim kurumu olma özelliğine de sahip olan binada Kalebodur’un Kalesinterflex ürünü tercih edildi.
Ford Otosan ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Eğitim Vakfı işbirliğiyle başlayan ‘Arka Pencere' sosyal sorumluluk projesinde toplanan bağışlarla dönüşümünü tamamlayan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi aynı zamanda Ulusal Mimarlık Ödülleri 2012 'Yapı Dalı' ödülü, 'TBBM Üstün Hizmet' ödülü ve 2011 yılı Arkitera İşveren ödüllerini almıştı.
İngiltere'deki Bina Araştırma Kurumu tarafından verilen 'Yeşil Bina' sertifikasında 'VERY GOOD' seviyesinde ödüle layık görülen OİB Endüstri ve Teknik Meslek Lisesi, bundan böyle enerjiden suya, atıktan çevre yönetimine kadar çevreci bina kimliğiyle ön planda olmayı hedefliyor.
OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde enerji tüketiminin minimumda…
Binanın topoğrafya ve yeşil doku ile kurduğu ilişki biçimi, oldukça yoğun olan yapı programının parçalanışı ve dengeli dağılımı ile ağır bir kitle etkisi yaratmadan yalın bir kitle olarak arazide konumlanması, çok amaçlı kullanımlara olanak sağlayan zengin bir iç yaşantıyı sunma potansiyeli bulunması OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lise yapısının ödül almasını sağlayan temel nitelikler arasında yer alıyor.
Yapının hem çevre ile uyumlu hem de enerji tüketiminin minimum seviyelerde olmasının amaçlandığı ileten MartıD Mimarlık’ın kurucu ortakları Metin Kılıç ve Dürrin Süer “Bu bağlamda arazide bulunan yeşil doku/zeytinlik korundu ve yapı mevcut yeşil dokunun varlığına göre konumlandırılıp biçimlendirildi.
Ayrıca yapı teraslarında da yeşil örtü oluşturularak, yapılaşma alanının bir kısmı yeşil örtü olarak geri kazandırıldı. Binanın enerji tüketiminin minumum değerde olması hedefi ile mekanların doğal aydınlatmadan maksimum yarar sağlayabileceği, büyük şeffaf yüzeyler oluşturuldu. Sosyal arter olarak tanımlanan büyük galeri boşluğu kontrollü bir dış mekan olarak düşünüldü ve doğal havalandırma sağlandı.” dedi.
Projenin elde ediliş yönteminde, uygulanma sürecinde ve kurumsal yapılanmasında gösterdikleri duyarlı, çağdaş tavırlarını devam ettiren işveren ve kurum yönetimi yeşil bina sertifikasının alınmasında da öncülük ettiğini belirten mimarlar, binanın hem yapım maliyetini, hem de kullanım maliyetini ekonomik sınırlarda tutmak amacıyla tüm kaplama katmanlarından arındırılmış, sistem malzemelerinin kendini yansıttığı bir mimari yaklaşım benimsendiğini ilettiler.
İç mekanda iki konumda farklı amaçlarla hafif, esnek, temizleme kolaylığı sağlayan Kalebodur markasının ürünü Kalesinterflex’i seramik levha kaplama olarak kullandıklarını ileten mimarlar; sirkülasyon aksı üzerinde, blok girişlerindeki ıslak mekanların koridor yüzeylerinde, girişlerin vurgusunu artırmak için kaplanan renkli yüzeylerde orange Kalesinterflex tercih ettiklerini ilettiler.
Ürünü boyutsal avantajı sebebiyle homojen yüzey etkisini daha iyi verebilecek olması, hafifliği ve hızlı uygulanabilecek olmasından dolayı tercih ettiklerini, malzemenin kullanıldığı bir diğer yüzey olan üst ve alt fuayeleri birbirine bağlayan eğrisel merdiven yüzeylerde ise esneme kabiliyeti sebebiyle beyaz Kalesinterflex seçilerek kullandıklarını belirttiler.
KAYNAK: İnşaat & Yatırım