Schneider Electric’ten etkili ve 
verimli ‘Soğutma’ çözümleri

Editör
21.12.2012

 

Enerji yönetiminde dünya çapında uzman Schneider Electric, şirketlerin Bilgi Teknolojisi alanındaki her türlü soğutma ihtiyaçları için modern, etkili ve verimli çözümler sunuyor.

Hem dünyada hem de Türkiye’de veri merkezi altyapısıyla ilgili Bilgi Teknolojisi (BT) ve Data Center yöneticilerinin en büyük sıkıntı çektiği konuların başında soğutma geliyor.

İş sürekliliği konusunda sıkıntı yaşamak istemeyen yöneticiler yedeklilik seviyesini yüksek tutuyorlar. Ayrıca olası sorunlara hazırlıklı olmak adına ilk yatırımda büyük soğutma kapasiteleri tercih ediyorlar. Bu da, eğer ihtiyaca uygun teknoloji seçimleri ve dizayn yapılmadıysa, çok fazla enerji tüketen bir veri merkezi yatırımı olarak karşılarına çıkıyor.

Enerji yönetiminde dünya çapında uzman Schneider Electric, bu alanda Türkiye’de ve küresel çapta en iyi pratik, modern ve yenilikçi yaklaşımları sağlayan etkili ve verimli soğutma çözümleri sunuyor.

Çözümler, EcoBreeze (Economizer Mode Cooling), Oda tipi (InRoom) Soğutma ve Yakınlaştırılmış (Kabin sırası veya Kabin bazlı – Inrow) Soğutma olmak üzere üç temel yöntemle sunuluyor. Uygulamalar ise veri merkezi büyüklüğü ve kabin başı BT yük yoğunluğuna göre uygunlukları göz önünde bulundurularak gerçekleştiriliyor. Uygulamalarda temel olarak, BT cihazları tarafından üretilen ısı, veri merkezinden uzaklaştırılıyor ve soğutma döngüsü sağlanıyor. 

Peki, hangi yöntem?

Soğutma yöntemleri arasında büyük bir üstünlüğe sahip olan EcoBreeze’de taşıyıcı bir akışkana ihtiyaç duyulmuyor, havadan havaya ısı transferiyle dış ortama aktarılıyor.

InRoom soğutma yöntemi ise homojen dağılıma sahip, düşük ve orta yoğunluklu IT kabinlerinde uygulanıyor. Bu yöntemde odada ya da ortamda genel bir hava basıncı sağlanarak noktasal bir hedef gözetmeksizin genel bir soğutma sağlanıyor. 

Üçüncü olarak, orta ve yüksek yoğunluklu kabinler için InRow soğutma öneriliyor. Bu yöntem, dinamik BT yüklerindeki değişikliklere göre çevik bir şekilde cevap veriyor ve soğutma ihtiyacına göre fan ve kompresör hızını veya valfini ayarlıyor. Bu nedenle, InRow yöntemi,  en kontrollü soğutmayı sağladığı gibi genellikle daha az alan işgal ediyor. 

Bu üç temel yönteme ilave verimlilik artıran uygulama ise sıcak hava ile soğuk havanın birbirine karışmasını önlemek, yani koridor kapatma da oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Ayrıca Intelligent Free-Cooling teknolojisi de, hem InRoom hem de InRow çözümlerimizin su soğutmalı versiyonlarına tamamlayıcı olarak öneriliyor. BT odalarında kompresör bulunmamasını, tüm kompresörleri, dolayısıyla kompresörün kendisi ve bakımı için gerekli alanı, gürültüsünü, mekanik bakım işlerini vs. tümüyle dış alana taşındığı ve herşeyden daha önemlisi daha fazla free-cooling (kompresörsüz) zamanı kazandırdığı için Intelligent Free-Cooling Chiller’ler oldukça rağbet görüyor. 

Schneider Electric öneriyor:

Eğer veri merkezi, orta ve büyük ölçekte ve özellikle yeni inşa edilen ve yapısı uygun bir veri merkezi ise EcoBreeze;

EcoBreze’e uygun değilse, büyüklük fark etmeksizin 5 kW/kabin ve üstü IT yük yoğunluklarında InRow; ve mümkünse beraberinde Sıcak Koridor Kapatma yöntemi;

Veri Merkezi 5 kW/kabin yük yoğunlunu aşmıyor ve homojen yük dağılımına sahipse InRoom ve mümkünse beraberinde koridor kapama; bu tip odalarda yüksek yüke sahip sayılı kabini varsa, bu kabinler için InRow veya Inroom+Active Floor yöntemi;

Orta ve büyük veri merkezlerinde InRow veya InRoom kullanılacaksa Su Soğutma ve Intelligent Free-Cooling 

KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account