Tartan Design kurucusu Adlıhan Tartan, ürün yelpazesini ve ürünlerin tasarım süreçlerini İnşaat&Yatırım'a aktardı

Editör
09.03.2022

1- Öncelikle firmanızı tanıyabilir miyiz?

Yaklaşık 15 yıl devam eden profesyonel tasarımcılık serüvenimizden sonra 2007 senesinde Tartan Design tasarım firmasını kurduk. Burada farklı sektörlerden şirketlerin ve markaların endüstriyel tasarım işlerini yürüterek, gerektiğinde bir ürün geliştirme departmanı gibi çalışarak endüstrinin marka değerlerini yükseltecek farklı kapsamlardaki projeler üzerinde çalıştık. 2019 senesinde ‘Tartan Design’ olarak tasarım hizmetlerinin dışında mobilya tasarımı ve üretimini de kapsayacak şekilde yeni bir alana geçiş yaptık. Bu süreçte ‘Tartan Design’ olarak daha çok mobilya ve aksesuar tasarımına ve sonrasında da da üretim ve pazarlanmasına ağırlık verdik. Bu geçiş süreci bizler için üretim ve satış gibi temel taşların oluşturulmasını içeren bir dönemdi.

2- Ürün yelpazenizden bahseder misiniz?

Mobilya konusuna başlangıçtan itibaren farklı bir gözle bakmayı hedefledik. Geçmişten gelen ürün tasarımı gözlüğümüzle baktığımızda, mobilyaların her birini ayrı bireyler gibi, farklı kişilikleri olması gerektiğine inandığımız ve farklı mesajlar içeren ürünler olarak ele almaya çalıştık. Bu da mobilyayı endüstriyel bir ürün olarak algılama çabamızın doğal bir sonucuydu. ‘Kullanıcı aslında bizim ürün ve marka elçilerimizdir’ mottosuyla hareket etmeyi benimsedik. Ürün gamımızda yer alan mobilya katagorileri, kanepe ve koltuklar, kütüphane, büfeler, çalışma ve yemek masaları, sandalye ve sehpalardan oluşuyor. Bunların büyük bir bölümü doğal meşe ağaç kaplama ve masif malzemeden üretiliyor. Diğer bir kısmı ise aksesuar olarak değerlendirebileceğimiz metal ağırlıklı ürünler, bunlar ise sehpa, etajer ve ayna gibi objelerdir.

Bu sene başında Kadıköy’deki yeni mağazamızda tasarladığımız yeni ürünleri sergileme fırsatı bulduk. Bunların başında yemek masaları, büfeler ve koltuk grupları bulunmaktadır. Ayrıca Ocak 2022 ‘de katılım sağladığımız İstanbul mobilya fuarında gördüğümüz yoğun ilgi bizim için çok büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Markamızın, ürünlerimizin yerli ve özellikle de yabancı müşterilere tanıtılması açısından çok yararlı oldu diyebilirim. Aynı fuar içerisinde yeralan ‘Trend Area’ da sergilediğimiz ‘Delight’ adını verdiğimiz yeni berjerimiz oldukça büyük bir ilgi topladı.

3- Tasarımlarınızda öncelik verdiğiniz konular nedir? 

Kullanıcının rahat edeceği, kullanımı kolay, ergonomik ürünler olmasıdır. Benimsediğimiz tarz; dünle bugünü birleştiren, modern ama geçmişten de bazı öğeler içeren, kullanıcı da sıcak duygular uyandıran bir tasarım anlayışı. Mobilyalarımızı kullananların yıllar içinde ürünle duygusal bir bağ kurması ve onu mekanın değişmez bir parçası olarak görmesini amaçlıyoruz. Bu da yaratmaya çalıştığımız ürünlerin formlarından, malzemesinden satış sonrası hizmete kadar devam eden uzun bir yol. Bu yolda doğal, sağlığa zarar vermeyecek malzeme içerikleri oluşturmayı en başından beri hedefledik.

4- Tasarım süreçlerinizden bahsedebilir misiniz?

Kullanıcımızın fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını göz önüne almayı hedefliyoruz. Form, malzeme seçimi ve ürün kalitesi gibi kavramlar yaratmaya çalıştığımız ürün algısının unsurları. Bunun için üretim aşamasında ürünün olması gerektiği şekilde ortaya çıkması için tasarım bakış açınızdan ve kaliteden taviz vermeden ilerlemek zorundasınız. İmalat süreci yoğunluklu olarak elle ve ustalığa dayalı imalat olarak gerçekleşiyor. Tasarımcılık serüvenimiz boyunca endüstriyel ürün tasarımı yapmış olmanın getirdiği bakış açımızla üretimin kabiliyetlerini de geliştirecek ama bir yandan da kullanıcıya odaklanmış bir tasarım anlayışını benimsemeye çalışıyoruz. Daha çok kendimizin de severek kullanacağı ürünleri tasarlıyoruz. Her şey önce basit anlatımlı eskizlerle başlıyor, daha sonra bunların arasından seçtiğimiz versiyonları bilgisayar ortamında yeniden ölçülendirerek oluşturuyoruz. Gerçekçi renderlarını alıp, ürünle ilgili son kararlarımızı veriyoruz. Daha sonra da mock up dediğimiz ilk modelleri 1/1 üretiliyor. Bu aşamada genellikle çok az değişiklik gerçekleşiyor. Bu bölümü aslında ilk üretim gibi düşünebiliriz. Mobilyanın diğer tasarım süreçlerinden farkı, ürün geliştirme sürecinin çok daha hızlı olması aslında. Yaptığınız ilk model nerdeyse nihai ürünün kendisi oluyor. Renkde ya da ayak detayında ufak oynamalar olabiliyor. Bazen de boyutlarda bazı değişikliklere gidebiliyoruz. Sonuçta bir marka olma sürecinin ilk adımı ürün tasarımı ama tüm sürecin çok ufak bir kısmı aslında.

Yaptığımız ürünler ev mobilyası olduğu için daha çok ev, villa gibi konut projelerinde tercih ediliyor. Özellikle mimarları hedeflediğimizi de söyleyebilirim. Bize göre doğru bir mimariyi tamamlayan en önemli unsur iyi tasarlanmış mobilyadır. Perakende müşterilerimizde ise daha çok heryerde gördüğü belirli mobilya modellerinin dışında gerçekten tasarımcı eli değmiş ürün arayışında olan kişilere hitap ediyoruz. Bu kitle çoğunlukla yurt dışında ve özellikle avrupada bulunmuş ya da en azından oranın mobilya atmosferini deneyimlemiş kişilerden oluşuyor. Her yerde bulamayacakları özenle oluşturduğumuz koleksiyonlara yöneliyoruz.

Bu sene katıldığımız 2022 İstanbul mobiya fuarı bizim açımızdan oldukça yararlı geçti. Özellikle avrupalı müşterilerden oldukça iyi bir geri dönüş sağladık.

5- Tartan Design olarak 2022 yılı için planlarınız ve hedefleriniz neler? 

2022 senesi ülkemiz ve genel olarak içinde yaşadığımız dünyamız açısından çok zorlu geçeceği daha geçen senelerden belli olan bir yıl olarak görüyorum. Bu sebeple bu yıl bizler açısından çok daha kapsamlı hedef ve stratejiler oluşturmak zorunda olduğumuz bir yıl olacak. Bu stratejilerin en başında üretim alt yapımızı ve pazarlama faaliyetlerimizi daha da yoğunlaştırmak zorunda olduğumuz bir dönem olacak. Mobilya endüstrisinin çok uzun bir maraton olduğu gerçeğini görerek, bu uzun yolda tüm paydaşlarımızı ve en çok da müşterilerimizin mutlu olmasını sağlayacak çözümlere odaklanmayı hedefliyoruz.

KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account