Antalya, Aksu İlçesi'nin Altıntaş Mahallesi'nde yer alan tasarım alanı, gerek havalimanına, gerekse plajlara olan yakınlığı sayesinde çok stratejik bir konuma sahiptir. Oldukça nitelikli bir arsa üzerinde bir proje geliştirirken, arsanın özellikleri, Antalya'nın iklimi, güneş hareketleri ve bölgesel ihtiyaç ve gereklilikler değerlendirilerek bir konsept geliştirilmiştir

Yazar:Editor
24.09.2021
217

Dikdörtgene yakın bir forma sahip olan parselde, uzun kenara paralel olarak ve parsel köşelerinde 55 derecelik bir açı yaparak diyagonal hale gelen bir vaziyet planı yerleşimi ile iki ayrı blokta toplam 140 daire yerleştirilmiş olup, tek cepheli bir çözümle doğrudan Kuzey cephe gibi fazla tercih edilmeyen bir cepheye yönelimin önüne geçilmiş ve tüm dairelerin faydalı manzara yönü olan denize yönlenmesi sağlanmıştır.

Arsanın Kuzey cephe geometrik merkezinden giriş sağlanarak her iki bloğun da önünde (güneyinde) peyzaj tasarımı için bol miktarda yeşil alan bırakılması amaçlanmıştır. Zemin katta yer alan 2 blokta toplam 18 adet dubleks daire, önlerinde yer alan geniş bahçeleri ile bir “villa” yaşamı sunacak şekilde tasarlanmıştır.

Projenin en önemli özelliklerinden birisi de, blokların önünde çelik konstrüksiyon ile yapılacak bir “düşey bahçe” yapısına sahip olmasıdır. Bu yapı, katlarda yer alan dairelerin balkonlarının önünde, bloklara gizlilik ve gölgeleme gibi avantajlar sunan, yaklaşık 12 metrekarelik bahçelerden oluşmaktadır. Bu özelliği sayesinde proje, çevresindeki yapıların hiçbirinin sunmadığı bir yenilik sunarak, her dairenin yeşile bakmasını sağlayarak doğa ile entegre bir yaşam önermektedir. Her biri iki kat yüksekliğinde olan bu bahçeler, cephede şaşırtmalı olarak hareket ederek, dairelerin birbirlerinin bahçesine doğrudan bakmasını engeller ve mahremiyetle ilgili bir sorun oluşmamasını sağlar.

Antalya gibi sıcak bir iklimde araçların gölgelikli bir alanda park edilebilmesi açısından, gölgelikli açık otopark binanın Kuzey’inde konumlandırılmıştır. Bu sayede gün boyu binanın gölgesi otoparkın üstüne düştüğünden araçların serin kalabilmesi amaçlanmıştır. 

Yüzme havuzu, arsanın güney cephesinde, peyzaj alanının ortasında, her iki bloğa da eşit mesafede ve manzara oluşturur şekilde, plajı andıran bir tasarıma sahiptir. Hem dışarıdan hem de havuzun içerisinden 
erişilen bir bar, havuzun tam ortasında konumlandırılmıştır.

İki bloğun arasında yer alan ve bir kat aşağı inilerek oluşturulan serinleme avlusu, avlu çevresinde açılacak olan ticari fonksiyonlu birimler için açık alan ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır.

Hemen bu alanın üzerinde yer alan ve ortak alandan ulaşılabilen asma seyir bahçesi, iki bloğun arasında, 3. kat seviyesinde iki bloğa asılı şekilde yerleştirilmiştir. Bu alanda yer alan iki adet karşılıklı amfi, site sakinlerinin gün batımında manzarayı seyredebilecekleri, aynı zamanda sosyalleşebilecekleri bir alan oluşturmaktadır. Aynı zamanda bu alan, hemen altında bulunan serinleme avlusu için gündüz saatlerinde gölge düşürerek bu alanın serin bir şekilde kalmasına yardımcı olmaktadır.

Çocuk oyun alanları, pergolalar, asma seyir bahçesi, ve çatıdaki sosyal tesis sayesinde proje, tümü farklı kotlarda manzaraya yönelen birçok aktivasyon alanına sahiptir. Her iki bloğun da güney cephesi 
gün boyu güneş ışığına maruz kalacağından, Antalya gibi yazları oldukça sıcak olabilen bir iklimde, cephe boyu düşey güneş kırıcılar tasarlanmıştır. 

Güvenlik kulübesi ve bahçe duvarları sayesinde kontrollü giriş sağlanan sitede, girişten hemen sonra Doğu-Batı doğrultusu boyunca uzanan 60 araçlık açık otopark yer almaktadır.

KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account