Yalıtım şirketi BTM’nin Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılacak değişiklikle su yalıtımını zorunlu hale getirmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Editör
05.12.2012

 

Daha önce İzmir’de depreme dayanıklı olmayan, 200 – 250 bin konutun yenilenme süreci yaşandığını söyleyen BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, kentsel dönüşüm projelerinde temelden çatıya su ve ısı yalıtımının vazgeçilmez olduğunu belirtmişti.

Yürürlüğe girmesi planlanan yeni yasa ile vatandaşlarımızın depreme karşı çok daha korunaklı yapılarda yaşayabileceklerine dikkat çeken Ürkmez “Su yalıtımının zorunlu olması  ile yaşadığımız binalar korozyona karşı korunacak bu da birçok hayat kurtaracaktır” dedi.



Levent Ürkmez yönetmelik değişikliğinin çok doğru bir zamanda gündeme getirildiğini belirtti ve şöyle devam etti; “Kentsel dönüşüm projelerinin bölge insanlarının daha sağlam, konforlu, sağlıklı ve modern konutlarda yaşamlarını sürdürmelerine olanak sağlaması açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Bu süreçte ortaya çıkacak yeni kentler de bu yönetmelik sayesinde su yalıtımlı binalardan oluşacak ve olası bir deprem karşısında vatandaşlarımız mağdur olmayacaktır.

Kentsel  dönüşüm merkezlerinden biri olan İzmir’de  kayalık ve sağlam zemine sahip alanlar olduğu gibi, yumuşak ve alüvyon zeminler de bulunmakta ve hatta bu zeminlerdeki su seviyesi, toprak seviyesine oldukça yakın bulunmaktadır” dedi.  Ürkmez kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılacak bina temellerinin her yanını saracak şekilde bohçalama su yalıtımı yapılırsa, binaların hem su geçirimsiz hem de depreme dayanıklı olacağına dikkat çekti. 

Yeni yapılacak yönetmelik değişikliğine göre; yapı kullanma izni alınması aşamasındaki teknik kriterler arasında su yalıtımı da yer alacak. Eğer binaya su yalıtımı yapılmamış ise yapıya kullanım izni verilmeyecek. Ayrıca su yalıtımı yapılmaması halinde, bunun vereceği hasar da dikkate alınarak sorumlulara İmar Kanunu gereğince 2, 4 veya 6 bin lira para cezası uygulanacak. Bu kararların uygulanması için mutlaka sağlıklı bir piyasa gözetim ve denetiminin şart olduğunu belirten Ürkmez iki kritik noktaya da dikkat çekti. Bunlardan birinin binalarda su yalıtımı yapılıp yapılmadığı, diğerinin ise su yalıtımı yapılacak malzemelerin nitelikli olup olmadığının denetlenebiliyor olması. Sektördeki merdiven altı üreticilere vurgu yapan Ürkmez seçilecek olan su yalıtımı malzemelerinin CE Belgesi taşıması ve Avrupa standartlarında üretilmiş olmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

Levent Ürkmez uzun yıllardır dile getirdiği ısı yalıtımı yaptıranların vergisinin düşürülmesi konusunun Maliye Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan bir kanun olarak gündeme gelmesi ile ilgili olarak şunları söyledi “ BTM olarak uzun zamandır bu konunun bir kanun haline getirilmesi ile ilgili çalışmalara dernekler kanalı ile katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda daha önce yaptığımız açıklamalar ile Yalıtımsız binalar yüzünden ülkemizde her yıl ortalama 12,5 milyar doların israf edildiğini anlattık. Isı yalıtımının ülke ekonomisi için yaratacağı katma değerden bahsettik.

Maliye Bakanlığı da üzerine düşen görevi yaptı ve ülkemizin geleceği için böyle bir adım attı. Bu çok sevindirici bir durumdur. Fakat burada yine en çok dikkat edilmesi gereken konu yaptırılacak ısı yalıtımının doğru malzemeler ve doğru işçilik ile yapılmasıdır. Aksi takdirde belirtilen tasarruf sağlanamayacak vatandaşın parası heba olacaktır” dedi ve ekledi “Seçilecek olan ısı yalıtımı malzemelerinin CE Belgesi taşıması ve Avrupa standartlarında üretilmiş olması ısı yalıtımının bina ömrü boyunca devem edeceği anlamına gelir”

Son olarak yalıtım sektöründe bu tür gelişmelerin olmasının umut verici olduğunu belirten Ürkmez denetimin de şart olduğunu bir kez daha vurguladı ve yasaların tüm milletimize hayırlı olmasını diledi.

Dergisi

KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account