TMB Yeşil Bina Teknolojisinde Labirent Sistemi Kullanarak Bir İlki Gerçekleştiriyor

Editör
04.12.2012

 

Türk taahhüt sektörünün lider meslek kuruluşu Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 60. yılında Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan ve yeni nesil yapı teknolojilerine örnek oluşturan yeni Genel Merkez binası ile öncülük rolünü bir kez daha yerine getiriyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin LEED Gold Sertifikası’na aday yeni Genel Merkez binası, Türkiye’deki inşaat ve malzeme sektörünün gelişimine katkıda bulunan bir “entegre tasarım” örneği olarak da sektörü bir adım daha ileriye taşıyor. 

Türk ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörünün lider meslek kuruluşu Türkiye Müteahhitler Birliği, 60. kuruluş yıldönümünde bir ilki hayata geçiriyor. TMB, kurumsal yönetimin vazgeçilmez ilkesi olan sürdürülebilir iş modeli doğrultusunda inşaatına başlanan yeni Genel Merkez binası ile Türk inşaat sektörüne örnek olacak bir projeye imza atmanın gururunu yaşıyor. Bugüne kadar bilinen yeşil bina teknolojilerini bir adım daha ileriye taşıyacak olan labirent sistemi Türkiye’de ilk kez kullanılıyor.

Toprak zeminin belli bir derinliğinde yıl boyu sabit olan sıcaklığı kullanarak ısıtma ve soğutmadaki enerji tüketimini minimize eden labirent sistemi ve standart binalara oranla yüzde 50’ye yakın enerji tasarrufu sağlayan diğer ekolojik uygulamaları ile doğa dostu olan Proje, Türk inşaat sektöründe öncü ve örnek olmaya aday…

Ankara Doğukent Bulvarı’nda yer alan binanın tasarımından yapım sürecine uzanan her aşamasında Birliğin 60 yıllık geçmişindeki birikimlerden güç alındı ve sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda hareket edildi. Doğa ile insan, geçmişle bugün, bugünle gelecek, ekonomik fayda ve karlılık ile toplumsal sorumluluk arasında kurulması gereken dengeler, etik ilkelerden ödün verilmeden ve teknolojik yeniliklerden azami ölçüde yararlanılarak gözetildi.

Yapımına hızla devam edilen binanın 2013 Haziran ayında tamamlanması hedefleniyor

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak projeye ilişkin olarak yaptığı açıklamada “Bir kurumun genel merkezi o kurumun kişiliğini ve ruhunu yansıtır. Bu nedenle Türkiye Müteahhitler Birliği’nin yeni Genel Merkez binasını sürdürülebilirlik değerlerimizi yansıtan sorumluluk, güven, işbirliği, öncülük, deneyim, destek, adil rekabet, etik duruş ve standartlara uyum ilkelerimiz doğrultusunda projelendirdik.

Yeni Genel Merkezimizi hayata geçirirken arsa seçiminden başlayarak, yapım ve işletme süreci boyunca başta çalışan sağlığı ve güvenliği, enerji ve su verimliliği olmak üzere entegre tasarım, ‘açık defter’ kontrat, yapım aşamasındaki risklerin paylaşımı, malzeme seçimi gibi bir çok konu dahil ‘sürdürülebilirlik’ ilkesinin tüm şartlarını yerine getiren örnek bir tasarım ve inşaat sürecini hedefledik. Ayrıca her yıl milyarca dolar enerji ithalatı yapan Türkiye’nin enerji ihtiyacını azaltacak projelere ihtiyacı olduğunu düşünüyor ve düşük karbon emisyonlu projelerin gerçekleşmesinde yönetim binamızla bir örnek yaratmayı hedefliyoruz. Projemizin bir diğer önemli özelliği de tüm malzeme ve danışmanlık süreçlerinde azami ölçüde yerli imalat ve insan gücüyle çalışmış olmamızdır .” dedi. 

Türkiye Müteahhitler Birliği yeni Genel Merkez binasının mimarı Selçuk Avcı ise “Türkiye’deki bir çok ilki barındıran ve sektörden olsun olmasın insanı heyecanlandıran bir yapının mimarı olarak seçilmiş olmak büyük bir gurur. Bu bina, ülkemizde ve bölgemizde sürdürülebilir inşaat, sürdürülebilir çevre için çabalayanlara yol gösterecek iyi bir örnek, bir işaret ışığı olacaktır. Sürdürülebilirliğe giden yolda insani ve ekolojik sağlık yalnızca ilk adımdır. TMB’nin yeni genel merkez binası, yurtiçinden ve yurtdışından her kesimden ziyaretçilerinde tüm bu kavramlarla ilgili farkındalık yaratmak, teşvik etmek gibi bir öncü rol üstlenecektir. Damlaya damlaya kalıpları yıkabilir, yeni teknolojilerin ülkemizde kullanılmasını hızlandırabiliriz.“ diyerek projenin önemini vurguluyor.

PROJENİN YENİLİKÇİ ÇEVRE DOSTU UYGULAMALARI 

“Önce Biz Binaları Şekillendiririz, Sonra da Onlar Bizi” felsefesi ile inşa edilen Türkiye Müteahhitler Birliği yeni Genel Merkez binası, Türkiye’de ilk defa uygulanacak sistemleri bünyesinde barındıran çevreye duyarlı ve bulunduğu bölgenin iklim şartlarını göz önünde bulunduran yapısı ile dikkat çekiyor.

ENTEGRE TASARIM: Proje, tasarım çalışmaları kapsamında tüm disiplinlerin mimar tarafından koordine edildiği, etütlerin, AR-GE çalışmalarının yapılarak Türkiye’deki inşaat ve malzeme sektörünün gelişimine katkıda bulunan ve yerel malzemelerin kullanımını teşvik eden bir ‘entegre tasarım’ örneğidir.

LABİRENT SİSTEMİ: LEED Gold Sertifikası adayı olan yapının en dikkat çeken özelliklerinden birisi önemli düzeyde enerji tasarrufu sağlayan labirent sistemidir. Labirent sistemi sayesinde, toprağın belirli bir derinliğinde yıl boyu sabit olan sıcaklık kullanılarak binanın ısıtılması ve soğutulması için ihtiyaç duyulan enerji sarfiyatı düşürülüyor. 

MESH SİSTEMİ: Bina, güneşe açık yüzeylerde aşırı ısınmayı önlemek ve binanın aldığı gün ışığını optimize etmek amacıyla tasarlanmış paslanmaz çelik malzemeden üretilen “mesh” (ağ) ile kaplanıyor. 

MEKANİK SİSTEMLER: Binada kütlesel ısıtma ve soğutma sağlayan betonarme döşeme içi borular, bina iklimlendirmesinde enerji tasarrufu sağlayan “chilled-beam” (soğuk kiriş) sistemi, su tasarrufu sağlayan vitrifiye elemanları, sıcak su sağlanmasında kullanılan güneş kolektörleri, bahçe sulamasında ve tuvaletlerde kullanılmak üzere yağmur suyunun toplanması gibi ekolojik sistemler yer alıyor. 

ELEKTRİK SİSTEMLERİ: Bina enerji ihtiyacının yüzde 5’ine yakını bina çatısına yerleştirilecek fotovoltaik paneller ile karşılanıyor. Binada yer alan enerji tasarruflu LED aydınlatmalar, binanın fiziksel durumunu kontrol altında tutan otomasyon sistemi, gün ışığına ve harekete duyarlı aydınlatma seviye otomasyonu ve gökyüzünde ışık kirliliğini azaltan dış aydınlatma tasarımı binanın önemli ekolojik unsurlarını oluşturuyor. 

ÇEVRECİ PEYZAJ: Peyzaj tasarımında az su tüketen endemik bitkiler tercih edilerek bütünsel bir yaklaşım elde ediliyor. Sulama gerektirmeyen bitkilerin kullanılacağı yeşil çatı sistemi su tasarrufu sağlarken yaz aylarında binanın ısınma gereksinimini azaltarak enerji tasarrufuna da katkıda bulunuyor.

Yukarıda özetlenen yeniliklere ek olarak TMB Genel Merkez Binası inşaat sürecinin bir önemli özelliği daha var. TMB Ankara’daki üniversitelerin İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Fakültelerinin öğrencilerini haftanın belirli günlerinde gruplar halinde şantiyesine davet etmeyi ve onları çevre dostu yapı üretimi uygulamaları konusunda yerinde bilgilendirmeyi planlıyor.

Dergisi

KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account