Küresel ısınmayla birlikte her geçen yıl iklim şartları hayatı daha da zorlaştırıyor. Yazlar hep bir önceki yazdan daha sıcak, kışlar hep daha soğuk geçiyor.
Yaklaşan kış ayları, evlerin önemli bir gider kalemi olan doğalgaz faturalarını da düşündürtmeye başladı. Yeni açıklanan doğalgaz zammı da vatandaşı iyice korkuttu. Akıllara tabi daha düşük faturalar için “Çözüm ne?” sorusu geliyor. Aslında yanıt basit: Kış gelmeden binanıza yalıtım yaptırarak doğalgaz faturalarınızı yarı yarıya düşürebilirsiniz. Peki, her yalıtım bunu sağlıyor mu? Blue’Safe Mavi Kale uzun ömürlü bir yalıtım için dikkat edilmesi gereken 10 noktayı açıkladı.
Giderek çetinleşen kış şartlarında ısınabilmek için evlerde her zamankinden daha fazla enerji tüketiliyor. Yeni doğalgaz zammıyla birlikte bu kış faturaların çok daha yüksek geleceği de belli oldu.
Tabi bu durum sadece kış mevsimi için geçerli değil. Yaz aylarında da sıcaktan bunaldığımızda evlerimizi soğutmak için klimalara başvuruyoruz ve bu da doğal olarak elektrik faturalarına yansıyor. Kışın sıcak, yazın serin binalar için çok daha az fatura ödemenin yolu ise ısı yalıtımı yaptırmaktan geçiyor.
Binalarına ‘doğru ısı yalıtımı’ yaptırmış olanlar doğalgaz ve elektrik zamlarından korkmuyor; çünkü ısı yalıtımı enerji harcamalarında ortalama yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Ancak her yalıtım yapılmış binada bu oranlarda tasarruf mümkün olmuyor. Blue’Safe Mavi Kale, sağlıklı ve uzun ömürlü bir yalıtım için dikkat edilmesi gereken 10 noktayı sıraladı.
Kalekim Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Müdür Yardımcısı Altuğ Akbaş, “Doğru yalıtımda en önemli unsur, Avrupa Standartları’na uygun, CE belgeli ürünlerin tercih edilmesidir.
Ancak standartlara uygun ürünler kullanılarak uzun ömürlü ve sağlıklı bir yalıtım mümkün olabilir. CE belgeli ürünlerle yapılmış yalıtım sonrası bina sakinlerinin yakıt faturaları da yarı yarıya düşüyor. Standart dışı malzemeler ve merdiven altı üretimle gerçekleşen yalıtım ise binalar için fayda sağlamadığı gibi yalıtım için harcanan paranın da boşa gitmesine sebep oluyor. Yani kalitesiz ve birbirleriyle uyumu olmayan ürünler binalarımızı gerçekte yalıtmıyor, sadece ‘yalıtmış’ gibi yapıyor’’ diye konuştu.
Mardav Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Doğruer ise şunları söyledi: “Her binanın yalıtım ihtiyacı farklıdır. Bu nedenle yalıtım yaptırırken kullanılacak yalıtım levhalarının kalınlığından yardımcı malzemelere kadar hepsi binaya uygun seçilmeli. Tüketiciler seçimlerini yaparken özellikle garantisi olan ürünlere yönelmeli.
Hem ürünlerine garanti veren hem de uygulama sırasında oluşabilecek risklere karşı binayı sigortalayan firmaların tercih edilmesi, uzun ömürlü ve sağlıklı bir yalıtım için önemli.”
Blue’Safe Mavi Kale yetkilileri doğru bir ısı yalıtımı için gerekli olan 10 altın maddeyi şöyle sıraladı:
Dergisi
KAYNAK: İnşaat & Yatırım