İstanbul’un son dönemlerde gözde ilçelerinden biri olan Kağıthane; İstanbul’un merkezinde bulunan, yatırımcıların ilgisini çeken bir bölge.

Editör
12.10.2010

İstanbul’un son dönemlerde gözde ilçelerinden biri olan Kağıthane; İstanbul’un merkezinde bulunan, yatırımcıların ilgisini çeken bir bölge. Avrupa yakasının en önemli merkezlerine yakınlığı ile ön plana çıkan ilçe, çehresi her geçen gün daha çok değişen ve gelişen bir konumda. Eski sanayi bölgesi imajından sıyrılan Kağıthane, ulaşım altyapısı ve kent merkezine yakınlığının sağladığı avantajlarla yatırımcıların ilgi odağı olma yolunda. Kentsel dönüşüm projeleriyle yep yeni bir kimliğe kavuşma potansiyeli taşıyan bölgede yeni yatırımlarda birbiri ardına geliyor. Bu projelerden en önemlisi ise ‘3D Projesi’. Kağıthane; “Deniz Suyu-Demiryolu-Dönüşüm”den oluşan ‘3D Projesi’ ile nefes alacak. Hedef Haliç’i temizlemek, Kağıthane-Silahtarağa demiryolu taşımacılığını başlatmak ve Cendere Vadisi dönüşümünü sağlamak. Kağıthane bölgesinde projeler sadece bununla sınırlı değil özellikle ağır sanayi bölgesini turizm-kültür ve teknopark vadisine dönüştürme projesi var. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç Kağıthane'deki yatırımlar hakkında sorularımızı  yanıtladı.

Kağıthane'deki gelişimi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Son 7 yıldır Kağıthane stratejik değişim ve gelişime ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un merkezinde bulunan ve artık Beşiktaş’a beş dakika mesafede olan,  yatırımcıların ilgisini çeken, vatandaşların ikamet etmek istediği, açık hava etkinlikleri ve mesire faaliyeti için sadece Kağıthanelilerin değil, tüm İstanbulluların çekim odağı haline gelmiş, çehresi her geçen gün daha da ışıldayan ve marka olma çalışmalarında ciddi mesafeler almış bir ilçedir. Gelişimin, ilçedeki kentsel ortamı, fiziki yapıyı ve demografik nitelikleri değiştirdiğini görüyoruz. Sonuçta yeni talepler ve yeni ihtiyaçları gündemine sokan Kağıthane’de hayatın lokomotifi durumunda olmaktan ve gelişime katkı sunmaktan, onu yaşamaktan bütün Kağıthaneliler olarak mutluyuz.


Bizlere Kağıthane'de yapılmakta olan yatırımlar hakkında bilgi verebilir misiniz?


İlçedeki bir çok okulumuzu tam anlamıyla yeniledik. Depreme ve yeni ihtiyaçlara hazır hale getirdik. Bu konuda gerek İl Özel İdaresi’ne gerek Valilik’e lokomotif görevi görüyor, rehberlik ediyor ve işin takipçisi oluyoruz. Ayrıca yapılan stratejik planlamalar, büyük rehebilitasyon ve dönüşüm çalışmaları, tünellelerin açılması, metronun gelmesi, çevre yollarından yeni viyadükler açılması gibi dev hizmetler sonucu ilçe, yeni rezidansların merkezi olmaya başladı. Burada biz  bu projelerin iklimsel etkilerini gözetmek durumundayız. Bu rezidansların yanı sıra çağdaş sanat ve sahne performansları dahi kaldırabilecek çapta kültür merkezleri çalışmaları yapıyoruz. Gültepe, tam da böyle bir proje örneğine ev sahipliği yapıyor bu dönem. Burada yapılan bir rezidans projesi, içinde hem alışveriş merkezini, hem semt pazarını hem kültür merkezini, hem de otopark katlarını barındıracak tarzda hayata geçiyor. Yine Milli Arşiv Sitesi inşaatı hızla devam ediyor. Bunlarla birlikte bir çok çalışma devam ediyor.


Geleceğe dönük cazibeyi artırmak için ne gibi projeleri hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?
 
3D Projemiz var.  ‘3D Projesi’ deniz suyu-demiryolu ve dönüşümden oluşuyor. Kağıthane deresine deniz suyu getiren projenin bitirilmesi, tarihi demiryolunun yeniden inşası, Cendere Vadisi'nin dönüşümü. 3D’nin ilk hedefi ise Kağıthane Deresi’ne deniz suyu getirmek. Boğaz'ın suyunu Çayırbaşı’ndan Ayazağa’ya pompalayacak ve bu noktada Kağıthane Deresi deniz suyu ile buluşturacak proje kapsamında; Ayazağa’dan itibaren dereden akacak olan deniz suyu, hem derenin suyunu hem de Haliç’i temizleyecek.  Aynı zamanda sürekli maviliği ile dereden daima su akışını sağlayarak yeni bir imaj oluşturacak. 3D’nin ikinci ayağında ise tarihi Kağıthane Demiryolu’nu yeniden inşa etme planı var. Buna göre tarihi demiryolu, hem nostaljik-turistik bir tren hattı oluşturacak hem de yerleşim yerleri, mesire alanları ve deniz kıyısına toplu ulaşımı sağlayacak alternatif  bir hat olarak şehir yaşamının bir parçası olacak.  Projenin 3. ayağı ise; Cendere  Vadisi. Silahtarağa’dan başlayarak Karadeniz’e uzanan romantik bir demiryolu böylece pek çok  işlevi aynı anda yerine getircek. 3D’nin temel ayağı olarak Cendere Vadisi’nde dönüşüm sağlanacak. Bu amaçla  bölgedeki imar düzenlemeleri, alanı sanayi bölgesi olmaktan çıkarıp, konut ve ticaret alanları ile kültür ve fuar alanlarına dönüştürülüyor. Dönüşümün ardından değişen Kağıthane’nin çehresinde film platoları, kültür merkezleri, alışveriş merkezleri, gezinti ve spor alanları, mesire alanları, açık hayvanat bahçesi gibi pek çok kompleks hayata geçecek. Aynı zamanda Cendere Vadisi’nde dönüşümü daha hızlı ve daha sorunsuz gerçekleştirmek üzere bölgedeki mülkiyet sahipleri ile birlikte bir dernek kuruldu. Büyükşehir Belediyesi ve Kağıthane Belediyesi’nin de içinde bulunduğu bu yapılanma, Cendere Vadisi dönüşüm projesi için uluslararası yarışma da dahil olmak üzere bir çok çalışmanın içinde doğrudan yer alacak ve rehabilitasyonun lokomotifi olacak. Bu üç temel proje ile süreç içinde Cendere Vadisi çehre değiştirip, şehrin sosyo-kültürel yaşamına dahil olacak ve Hasbahçe ile Sadabad Alanları yoluyla Haliç’e eklemlenecek.

Sanayi alanında ne gibi gelişimler söz konusu?

Sanayiyi, özellikle ağır sanayi bölgesini dönüştürmek istiyoruz. Burasını bir turizm-kültür ve  teknopark vadisi yapmak öngörüsündeyiz. Fakat bu noktada mülkiyet sahiplerini mağdur etmekten yana da değiliz. Onlar için de cazip olacak formüller üreterek, tesislerinin
bacasız sanayi işletmelerine dönmesini, çevre ve halk sağlığı düzenlemelerine özen göstererek ve gereklerini yaparak davranmalarını ve tüm bunlarla artık İstanbul’un merkezinde kalan ve Haliç Kültür Vadisi’ne eklemlenen Kağıthane Vadisi'nde çok daha fazla kazanacaklarını onlara göstermeye çalışıyoruz.


Yatırımcıların ilçeye ilgisi nasıl?

Yatırımcıların ilçemizde elverişli bir altyapı bulduğu ve bu durum gelişmeye hızla devam ettiği için ilgisi büyük. Hızla değişen çehre, gelişimin sağlıklı olması ve gerçekleşmiş somut projelerin verdiği güven, bu ilgiyi oluşturan ve arttıran fonksiyonlar.  



Yatırım yapmak isteyen girişimcileri nasıl teşvik ediyorsunuz?


Yatırım yapmak isteyen girişimcilere altyapı ve belediyecilik hizmetlerinde çözüm üreterek onlarla sıcak diyaloglarda bulunarak destek vermeye çaılışyoruz. Meseleleri her yönüyle ve açık yüreklilikle tartışarak belirgin bir duruş sergileyip güven vererek  stratejik projeler üretip, onları takip ederek ve gerçekleştirerek. biz de öğrenmeye devam ederek ve kendimizi geliştirerek yatırımcıları teşvik ediyoruz.


TOKİ ve KİPTAŞ  iş birliğiyle yürüttüğünüz çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz ?

TOKİ ile Devlet Arşivleri Sitesi projesinde ortaklaşa çalışıyoruz. Bu proje ile dünyanın en önemli arşivlerinden olan Osmanlı Arşivleri, Kağıthane’de kurulan bu komplekste yer alacak. Kağıthane, tarih ve bilim açısından da dünya çapında önemli bir merkez haline gelecek. Ayrıca Cumhuriyet dönemi arşivleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi arşivleri de buraya gelecek. Konferans salonları, araştırmacılar için misafirhaneler, iklimlendirilmiş dev depolarla Kağıtthane başka bir merkez ve anlam sahibi olacak. Bunun dışında İBB Mesken Gecekondu Müdürlüğü ile ortaklaşa kentsel dönüşüm için toplu konut projeleri gerçekleştirdik. Bütün bunlar bizim için olumlu ve yüzümüzü güldüren çalışmalar olarak hayata geçiyor.


Kağıthane'de çok fazla yeni konut yapımı hareketliliği söz konusu. Bunu neye bağlıyorsunuz?

İmar planlarının netleşmesine, stratejik öngörülerin gerçekleşmesine, giderek düzenli hale gelerek değişen yerleşim çehresinin sağladığı cazibeye bağlıyorum. İmar planlarına ve mevzuata uygun, banka kredilerine müsait konutların, sitelerin, yeşil ağırlıklı çevre düzenlemelerinin önemli bir ihtiyaca cevap vermesi gibi nedenlere, herşeyden önce bu konularda insanlara verdiğimiz güven ve samimi yaklaşıma bağlıyorum.  


Sayılarla Kağıthane


Nüfusu:  420 bin (gündüz 500 bine yaklaşıyor)
Yüzölçümü: 16 bin hektar
Mahalle sayısı:19
Cadde ve Sokak: 2 bin
Hastane: Kağıthane D.H.
Yıllık bütçe: 111.000.000  TL (Bu bütçenin % 20’si emlak vergisinden geliyor)
Okul sayısı: 67

 

Kaynak: İnşaat&Yatırım Dergisi

KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account