Birçok kişi tarafından Türkiye’nin en iyi birkaç projesinden biri olarak gösterilen yedi ödüllü Zorlu Center’ın aslında adı gibi zorlu bir hikayesi de var. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nafiz Zorlu’nun, Denizbank’ı satmadan önce odasından Zincirlikuyu’daki Karayolları Genel Müdürlüğü’nün arsasına bakarak ‘Neden bu arsa bu şekilde atıl duruyor’ diyerek hayıflandığı bilinir.
Bu arsada o zamanlardan beri ‘gözü olan’ olan Zorlu, sonraki süreçte sattığı Denizbank’tan gelen parayı da bu arsaya yatırdı. Rakam da bir rekordu. 800 milyon dolar... Sonunda arsayı alan Zorlu, artık proje yapmak için girişimlere başlayabilirdi. Ama işler pek öyle kolay olmadı.
Zorlu’ ismi tereddütleri giderdi
Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even de, projenin Türkiye’nin kronik sorunlardan biri olan yasal sürece takıldığını belirterek, “800 milyon dolara arsayı aldık. Projeye başlamak için tam 27 ay bekledik.
Bu nedenle 150 milyon dolar faiz kaybımız oldu. Projenin yatırım getirisi uzadı, bu da cirolara yansıdı” diyerek projenin bu süreçte yaşadığı olumsuzlukları ortaya koydu.
Ancak, tüm bu zorlu sürece rağmen, üstelik projenin bulunduğu konumu ve iddiası nedeniyle yüksek tutulan fiyatlara rağmen, sonuç, tam da beklenilen gibi oldu. Mehmet Even, bu sonuca ulaşmalarındaki gücü, “Zorlu’nun çok güçlü bir adı var ve tüm tereddütleri giderdi” sözleriyle ortaya koyarken, bunun, Zorlu için taşıdığı anlamı ise, şu sözlerle anlattı: “ Zorlu ailesi daha önce gayrimenkul sektörünün içinde değildi ama, Ama Zorlu adı projeye önem kattı.”
Bunun için tüm ayakları doğru bir şekilde kurgulamaları gerekiyordu. Onlar da öyle yaptı. Ayaklardan biri, mimari projenin seçimiydi. Even, o süreci şu sözlerle anlattı: “Açtığımız yarışmaya 117 yerli ve yabancı grup katıldı. Kazanan, Emre Arolat ve Murat Tabanlıoğlu’nun ortak projesi oldu.”
Projenin bariyerleri yok
Proje, merkezde yer almasına rağmen, trafik için çözüm geliştirmek de bir diğer önemli ayaktı. Mehmet Even, neredeyse bir konut projesi kadar maliyet anlamına gelen 100 milyon dolarlık çözümlerini, “Ulaşım çok kolay olacak. Ziyaretçilerin yarısı toplu taşımayla gelebilecek. Metro ve metrobüs bağlantısının projeye direkt girişi olacak” sözleriyle anlattı.
Doğru ayak için son adımlardan biri de deneyimli bir ismin inşaatı üstlenmesiydi. Gerçekten de zor proje için Aktürk Yapı ile anlaştıklarını belirten Even, tamamlandığında nasıl görüneceği merakla beklenen projeyi tam anlamıyla şeffaf planladıklarını söylerken, projenin etrafında hiçbir bariyerin olmayacağını, içine girilebileceğini vurgularken, ulaşacakları sonucu, “Yani, AVM, ofis, otel, rezidans ve performans sanatları merkezi olmak üzere beş fonksiyondan oluşan bu proje tamamen dışa dönük olacak. Bir anlamda şehrin yeni parkı olacak” sözleriyle özetledi.
BEŞ AÇIDAN ZORLU PROJE
OTELDE RAFFELS İLE KİŞİYE ÖZEL
Zorlu, projedeki otelin işletmesi için dünyanın en önemli markalarından biri olarak kabul edilen Raffles ile anlaştı. Raffles, Türkiye’de ilk kez, Avrupa’da ikinci kez bir otelin yönetimini üstlenmiş olacak. Kişiye özel hizmetin sunulacağı Raffles Zorlu Center 60 metrekarelik standart odalardan oluşan 180 oda olarak tasarlandı. Otelin maliyeti 250 milyon dolar.
AVRUPA OPERAYI BURADA İZLEYECEK
Performans Sanatları Merkezi, 50 bin metrekarelik alan olarak tasarlandı. 300 milyon euro yatırıma sahip merkezde baleden operaya, kongreden konser ve ödül törenlerine pek çok organizasyon yapılacak.
İki salon, Avrupa’ya hitap edecek şekilde tasarlandı. Mehmet Even’in ‘Sanatın gelişmesi için böyle bir yatırım planladık’ sözleriyle ifade ettiği merkez için dünya çapında etkinlik yapan bir grupla görüşülüyor.
200 MAÐAZAYA 2 BİN BAŞVURU
Zorlu’nun eylülde açmayı düşündüğü, fakat projenin tümüyle birlikte Mart 2013’te açlışına karar vermesi nedeniyle 30 milyon euro kayba uğradığı AVM’de kiralama işlemleri Avi Alkaş tarafından yapılıyor.
AVM’de yer alan mağaza sayısı 200 olmasına rağmen 2 bin başvuru alındı. Buna rağmen, sadece 9 bin metrekarelik mağaza kiralayan Beymen ile anlaşıldı.
584 REZİDANSIN YÜZDE 35’İ SATILDI
70 bin metrekarelik peyzaja yer verilen projede rezidans sayısı 584 olarak belirlendi. Yüzde 35’lik dilimin satıldığı projede bu yıl satışların daha da hızlanması bekleniyor. 117 ile 735 metrekare arasında değişen büyüklüklere sahip rezidansların metrekare fiyatı ise, 9 bin 500 ile 18 bin dolar aralığında.
OFİSTE STRATEJİYİ DEÐİŞTİREBİLİR
20 bin metrekarelik ofis alanı, AVM’nin üst katında yer alıyor. Mehmet Even, oldukça yoğun talep aldıkları ofislerde isteğin satın almadan yana olduğunu belirterek, “Özellikle daire alanlar ofis de almak istiyor. Bu nedenle satmayı düşünüyoruz” dedi.
Konutun devi hanesine 333 milyon lira kâr yazdı
Sektöre yön veren projeleri ve hızlı büyüme oranıyla gayrimenkul devi olan Emlak Konut GYO, halka arz sürecinde elde ettiği başarıyı sürdürerek, 2011 yılını kârla tamamladı.
Son yıllarda hayata geçirdiği başarılı projelerle konutun dev ismi olarak nitelendirilen Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), 2011 yılını kârla kapattı. 2011 yılında 815 milyon 423 bin 589 lira net satış gerçekleştiren şirket, 333 milyon 120 bin 935 bin lira kâr elde etti. İnşaat sektörünün zor bir yıl geçirmesine rağmen, projelerinden güçlü satış rakamları elde etmeyi başaran şirket, 2011 yılı sonu itibariyle gerçekleştirdiği 815 milyon 423 bin 589 lira net satış ile yıllık hedeflerini yakaladı.
Büyüme hedefi sürüyor
2010 yılı sonunda gerçekleştirdikleri halka arzın altını çizen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, bundan sonra şirketin büyüme performansını sürdürdüğünü belirterek, şöyle konuştu:“Rekorlarla gerçekleştirdiğimiz Cumhuriyet tarihinin en başarılı halka arz sonrasında şirket, gerek satış hacmi ile gerekse kârlılığı ile büyümesini sürdürdü.
Zorlu geçen 2011 yılına rağmen, Emlak Konut güçlü mali yapısı ve başarılı projeleriyle, müşterilerine sunduğu ödeme seçenekleri sayesinde konut satışlarını güçlü tutmayı başardı. Bu da kârlılığımıza ciddi oranda yansıdı. Konut teslimlerimizin 2012 ve 2013 yılında artacak olması sonucunda kârlılığımızın katlanarak büyümesini bekliyoruz. ”
DOKUZ PROJE VE YENİ ARSALAR
Murat Kurum, Emlak Konut GYO’nun 2012 yılında dokuz projeden satış geliri elde etmeyi beklediğini açıkladı. Diğer yandan yeni arsa alımları ve planlanan projelerin de gündemde olduğuna dikkat çeken Kurum, portföylerinde bulunan 28 projesi ve 5.5 milyon metrekare arsa stokunun da altını çizdi.
Ankara’da hem küçük hem büyük aileleri düşündü
İlsay Yapı tarafından Ankara’nın merkezi yerlerinden Cebeci’de iki ayrı bölümde hayata geçirilen 50. Yıl Park Evleri hem küçük hem de büyük daire arayanlara hitap ediyor. İlsay Yapı Genel Müdürü İlhan Ulusoy, 50. Yıl Park Evleri 1’in 2+1 , 3+1 ve 5+1 tipinde dairelerden oluştuğunu belirterek, projenin inşaatının mart ayında tamamlanarak sahiplerine teslim edileceğini söyledi.
Ulusoy, iki parsel üzerinde yapılan projenin lokasyonuyla dikkat çektiğini belirterek, “Proje Ankara Cebeci’de bulunduğu bölgeye değer katacak. Üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu bölgedeki proje özellikle öğrencilerin ve ailelerin ihtiyaçları düşünülerek tasarlandı” dedi. Ulusoy, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin yanında bulunan projede daire fiyatlarınınsa 125 bin liradan başlayıp 335 bin liraya kadar çıktığını belirterek, metroya komşu olan projenin birinci sınıf malzeme ve kaliteyle inşa edildiğini anlattı.
Yatırım için küçük daire
İlhan Ulusoy, 50. Yıl Park Evleri 2 projesinde ise tamamen 1+1 dairelere yer verdiklerinin altını çizerek, ekim ayında teslim edilecek bu projede ise 37 adet 1+1 dairenin fiyatının 95 bin liradan başladığını kaydetti. Projenin küçük daireye yatırım yapmak isteyenler için ideal olduğunu ifade eden Ulusoy, aynı zamanda yurt kullanımı için de uygun olan projenin tamamının da 4 trilyon liraya satılabileceğini açıkladı.
Batışehir, su ve güneşle karbondioksite karşı çıktı
Bağcılar’da gerçekleştirilen ve Avrupa’nın en büyük karma inşaat projesi olarak nitelendirilen Batışehir’de karbondioksit salınımının en aza indirgenmesi hedefleniyor. Yapımcı firma Egeyapı Group tarafından yapılan açıklamaya göre, güneşten maksimum fayda sağlamak için binaların birbirinin ışığını engellemesinin önüne geçildiği projede, suyu daha verimli kullanmak için yağmur suyunu toplayan bir sistem de geliştiriliyor. Projede, gölet ve yansıma havuzları sayesinde oluşan ekosistemle iklim düzenlenirken, yeşil çatı uygulamasıyla yeşil alanlar arttırılıyor.
100 bin metrekare açık ve yeşil alan sunulan projede, 3 bin 123 adet konut ve rezidanslar bulunacak.
Ataşehir dairelerin % 70’i alıcıyla buluştu
Türkiye ekonomisinin yeni merkezlerinden biri olmaya aday Ataşehir’deki İstanbul Finans Merkezi BDDK, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu’nu bir araya getirmeye hazırlanırken, 2 milyon 500 bin metrekarelik bölgede yeni projeler de doğmaya devam ediyor.
Sarp Group’un Emlak Konut GYO işbirliğiyle inşa ettiği Sarphan Finans Park da bunlardan biri. 2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri Karma Kullanım Kategorisi’nde ‘Beş Yıldızlı Avrupa’nın En Prestijli Projesi’ ilan edilen Sarphan Finans Park içinde rezidans, ofis alanları, otel ve AVM yer alacak. Rezidansların yüzde 70’inin satıldığı projede, ofis satışları ise sürüyor.
Yeşil binalar için karar verme yetkisi kazandı
TSKB Gayrimenkul Değerleme, inşaat sektöründe çevreci politikaların önem kazanmasıyla ortaya çıkan ‘yeşil binalar’ın değerlemesini yapan ilk kurum oldu. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer’e göre kurum, pazarın ortaya koyduğu tüm verileri uluslararası değerleme standartları çerçevesinde (IVS) değerlendirecek.
Ayrıca bu yönde bir başka önemli sertifika olan Breem’e de sahip olduğu belirtilen kurum, ‘yeşil binaların değerlemesi’, ‘en iyi ve en yüksek kullanımda yeşil değer analizi’ ile ‘projelerin ve mevcut binaların yeşil bina sertifikalandırmasında süreç analizi’ gibi konularda hizmet verecek.
KAYNAK: Milliyet
KAYNAK: İnşaat & Yatırım