TÜRKİYE’NİN en büyük sanayi gruplarından Şişecam Topluluğu, 2012 yılının zor geçeceği beklentilerine rağmen kimyasallar ürün grubunda kapasiteyi artırmak üzere Mersin’de 60 milyon dolarlık yatırım yaptı. Topluluk, Kromik Asit, Oksijen, Beyaz Sodyum Sülfat Tesisleri’nin açılışını yaparken, Sülfürik Asit Tesisi’nin de temelini attı.
Burada üretimi gerçekleştirilen ürünler cam, deterjan, kimya, deri ve ilaç sanayi gibi sektörlerde kullanılıyor. Tesislerin açılışına ve temel atma törenine katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cam sektörünün 880 milyon dolarlık ihracat yaptığına dikkat çekerek, Şişecam’ın bu te-sisleri ile yıllık 60 milyon dolarlık ithalatın önüne geçileceğini belirtti.
Lüks ithalatı açıklayacağım
Bu yatırımların cari açığa panzehir olacağına dikkat çeken Çağlayan, şunları söyledi: “Cari açığın artışına sebep olarak ihracatçıyı göstermek, 52 bin ihracatçıya yapılan en büyük hakarettir.
Şubat’ta açıklanacak verilerle de ithalatın ne kadarının lüks tüketime gittiğini hep birlikte göreceğiz.” Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince “Enseyi karartmak yok, kriz filan dinlemeyiz” dedi.
Camın Türkiye’nin en büyük sektörlerinden biri olduğunu kaydeden Özince “Şu anda yerli otomobil konuşuluyor. Ama zaten dünyanın en lüks otomobillerinin camını bu grubun şirketi yapıyor” dedi.
Ersin Özince, dünyanın tek merkezde toplanan en büyük cam kompleksini açacaklarının da haberini verdi. Temeli atılan 70 bin ton/yıl kapasiteli 12 milyon dolara mal olacak tesis tamanlandığında, yaklaşık 10 milyon dolar tutarında sülfürik asit ithalatını ikame edecek.
Türkiye’yi ekonomide şampiyonlar ligine taşıyacağız
EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde Mango Gıda’nın Narenciye Tesisi’nin açılışını yaptı. Ocak ayının ilk haftasının Çukurova açısından tarihi önemi olduğuna işaret eden Çağlayan “Bölgede milli mücadelenin ilk başladığında eskiden Adana’ya bağlı olan Dörtyol’da ilk kurşun sıkıldı.
3 Ocak Mersin, 5 Ocak Adana, 7 Ocak’ta Hatay’da Fransızlar ülkeden kovuldu. Bu günlerde milli mücadele başladı. Şimdi milli mücadelenin başka bir boyutundayız” dedi. Bakan Zafer Çağlayan, hedefler koydukları 2023 yılına kadar yapılacak yatırımlarla Türkiye’yi dünya ekonomik ligindeki 16. sıradan ilk 10’un içinde şampiyonlar ligine taşıyacaklarını ifade etti.
Türkiye’de 80’e yakın tür yaş meyve-sebzede pazarın tedarikçisi Mango Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karak ise şu anda İngiltere, Rusya, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Bosna ve Moldova’ya ihracat yaptıklarını açıkladı.
KAYNAK: Star Gazetesi
KAYNAK: İnşaat & Yatırım