Organizasyonunu ElanExpo’nun ve Atılım Fuarcılığın yaptığı, 3.Uluslararası Basra Yapı fuarı(BASRAH BUİLD EXPO) (www.basrahexpo.com); 10-13 Şubat 2012 gerçekleştirilecek. Bölgenin ihtiyaç duyduğu sektörler ve ticari olarak çok büyük bir pazarın olduğu yapı - inşaat, makineleri kapsayacak olan BASRAHBUİLDEXPO, 300 milyar dolara yaklaşan iş hacmi ile Irak pazarının giriş kapısı Basra da tüm yatırımcılara geniş fırsatlar sunacak.
Irak’ta halen hızla devam etmekte olan yeniden yapılanma sürecinin, önümüzdeki birkaç yıl daha bütün sektör için cazibesini sürdürmesi, öte yandan, ülkede istikrarın sağlanması ve güvenlik sorununun çözümlenmesinin ardından, özellikle Basra ve çevresi olmak üzere ülkenin diğer bölgelerinde firmalarımız için iş fırsatlarının olacağı muhtemel projelerde önemli bir pay sahibi olunabileceği düşünülmektedir.
Sağlanan ekonomik iyileşmenin temelinde, güvenlik ve politik istikrarın sağlanması ve petrol gelirleri ile birlikte yatırım bütçesinin de iyileştirilmesinin önemli rolü olduğu değerlendirilmektedir.
Irak ekonomisinin büyümesine paralel olarak enflasyon oranı da istikrarlı bir şekilde düşüyor. Serbest piyasa döviz kurlarında istikrar sağlanmasıyla birlikte halkın alım gücünün arttığı gözlemlenenler arasında yer alıyor.
Ekonomide yaşanan diğer bir olumlu gelişme de özel sektörün giderek daha aktif hale gelmesi. Sanayi tesislerinin büyük bir bölümün kamuya ait olduğu Irak’ta, son yıllarda özel sektörün de sanayi yatırımı yapması, yönetim tarafından teşvik ediliyor.
Türkiye için eşsiz bir pazar oluşturan 30 milyon nüfuslu ülkenin güneyi yatırımcılar için hem güvenlik hem ticaret açısından önemli bir merkez. Son olarak Basra şehir konseyi 2011 yılının sonunda Shatt-All Arab bölgesinde 1 milyar USD konut projesi uygulamasını imzaladı.
2011 Nisan ayında gerçekleştirilen Basra Yapı fuarına ; Irak, Iran, Kuveyt, Umman, UK, UAE, , Hindistan ve Türkiye olmak üzere toplam 8 ülkeden 145 firma katılmış ve fuarı iş adamlarının yanı sıra özellikle yerel yetkililer, yatırım komisyonu, Basra valisi ,belediye başkanları, beledıye de satın almayla görevli satınalma müdürlerininde aralarında bulunduğu toplamda 22.000 kişi ziyaret etmiştir.
Fuara 145 uluslar arası firma katılmış olup, 95’ini Türk katılımcılar oluşturulmustur. Fuarın acılısını Fuar açılışını Türk Basra Başkonsolosu Ali Rıza Ozcoşkun İle Basra Valisi Nezar Rabeea Al Jabri ve İngiltere Basra Konsolosu Honourable Richard Wood birlikte gerçekleştirmişlerdir.
Basra Başkonsolosu ve Basra Valisi standları tek tek ziyaret ederek firma yetkilileriyle görüşmüş, fuardan memnuniyetlerini dile getirmiş ve firmalarla ürünleri hakkında bilgiler almışlardır.
Özellikle kendisi bütün ziyaretler sırasında Basra’nın bu tur gelısımlere ihtiyacı olduğunu ve bu ıhtıyaclarını Türk ürünleri ile gidermek istediklerini ve Türkiye’den yapılacak olan ihracatın ne kadar önemli olduğunu ve nelere ıhtıyacları olduğunu açıklamıştır.
Tek liman olması ile Basra bölgesi Irak’ın ticari potansiyeli en yüksek bölgesidir.. Bu sebeple yapılmış olan fuara çok yoğun ilgi gösterilmiş olup katılan bütün firmaların ciddi bağlantılar kurmuş, anlaşmalar yapmışlardır.
3. Uluslarası Basra İnşaat ( BuildExpo) Fuarının da 10-13 Şubat 2012 tarihlerinde ;insaat, insaat makinaları,alt yapı hizmetleri, ısıtma soğutma ve havalandırma sistemleri, yapı malzemeleri ( seramik, yapı kimyasalları, boru ve akışkan sistemleri ) , konusunda yoğun talep olduğu gibi pek çok sektörü bir araya getirecek, tüm profesyonellerin beğenisine sunulacaktır.
Dergisi
KAYNAK: İnşaat & Yatırım