Termoteknoloji alanında 20 yıldır hem tasarlayan hem de geliştiren bir üs olarak faaliyet gösteren Bosch Termoteknik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Manisa Fabrikası, 500.000 adetlik üretimle önemli bir kilometre taşını daha geride bırakarak, sektörde çıtayı biraz daha yükseğe taşıdı.
Manisa’da 1992 yılından bu yana 109 bin metrekare toplam alan üzerinde, Türkiye’nin ve Avrupa’nın üretim üssü olarak faaliyet gösteren Bosch Termoteknik Fabrikası, 500 bininci kombiyi üreterek önemli bir başarıya imza attı.
Rekor üretim, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Tamer Balatlı, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Cemal Türek, Almanya Büyükelçisi Bay Eberhard Pohl ve Almanya İzmir Başkonsolosu Bayan Margit Haeberle, Bosch Termoteknik üst yönetimi ve çalışanların da katıldığı bir törenle kutlandı.
Teknik fabrika müdürü İrfan Bayrak törende yaptığı konuşmada, “2000 yılında 200 bin adetlik üretim rakamına sahip olduğumuz kombi kategorisinde, 2010'da 360 bin adetle önemli bir başarıya imza atmıştık. Bugünse 500 bin adetlik üretimle kendi üretim rekorumuzu kırarak, sektörde çıtayı biraz daha yükseğe taşıyoruz” dedi.
Gazlı şofben, yoğuşmalı ve konvansiyonel kombi cihazları ile komponentlerin üretiminin gerçekleştirildiği Bosch Manisa Fabrikası, son dönemde artan talebe bağlı olarak yoğuşmalı kombi üretimine ağırlık vermiş bulunuyor. Fabrikadan, Avrupa’nın yanı sıra Kafkaslar’dan Ortadoğu ve Körfez bölgesine kadar uzanan oldukça geniş bir coğrafyada 34 ülkeye ihracat yapılıyor.
Bosch fabrikası üretiminin %30’unu Türkiye için üretirken, ihracatta Almanya %18 ve İngiltere %17’lik payları ile yerli pazarı takip ediyorlar. İspanya,İtalya, Çin,Rusya da ihracat yapılan ülkeler arasında.
Bosch Termoteknik sektörü de büyütüyor
Manisa fabrikasında ürettikleri yeni nesil kombilerin, pazarın büyümesinde de önemli rol oynadığını belirten İrfan Bayrak, “2009’daki küresel kriz nedeniyle yavaşlayan ısıtma pazarındaki büyümenin yeniden artışa geçtiğini görüyoruz ve Türkiye pazarında kombi satışlarının artacağını düşünüyoruz. Talep, ekonomik ve çevreci özelliklerinin öne çıkması nedeniyle yoğuşmalı kombilere kayıyor. Halen pazarda yaklaşık %20 paya sahip bulunan yoğuşmalı kombilerin giderek daha fazla tercih edileceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.
Bosch Termoteknik’ten önemli bir kilometre taşı daha…
Manisa Fabrikası’nın, güçlü kapasitesiyle Bosch Termoteknik’in hem iç pazardaki, hem de yurt dışındaki faaliyetlerine yetecek üretimi gerçekleştirdiğini belirten İrfan Bayrak, fabrikanın yarattığı katma değer hakkında şu bilgileri verdi: “Bosch Termoteknik Ailesi olarak, 500 bininci kombiyi üreterek çok önemli bir kilometre taşını daha geride bırakmanın gururunu yaşıyoruz.
Geçtiğimiz yıl çalışan sayısı %20 artan fabrikamızda, bugün itibariyle 752 kişi çalışıyor. 10 yılda kat edilen yol neticesinde, 2000’de 78 milyon Avro olan ciromuz 2010 sonu itibariyle 175 milyon Avro’ya ulaşmış bulunuyor. Bosch Manisa Fabrikası, tüm dünyaya yaptığı satışla ihracatçılar sıralamasında 57’nci sırada yer alıyor.”
5 yılda 4 milyon avroluk Ar-Ge yatırımı yapılacak
Bosch Termoteknik Manisa Fabrikası’nın aynı zamanda bir Ar-Ge Merkezi olarak da faaliyet gösterdiğini belirten Bayrak, sözlerine şöyle devam etti: “Bosch Grubu olarak, attığımız her adımda, üründe, hizmette ‘Yaşam İçin Teknoloji’ sloganı çerçevesinde ilerliyoruz. İnovasyon ve Ar-Ge'ye büyük önem veriyor; bu alanda ciddi yatırımlar yapıyoruz. Manisa Fabrikamız mühendislik ve teknoloji geliştirmedeki üstünlüğünü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 2010 yılında aldığı Ar-Ge Merkezi belgesiyle tasdik etmiştir.
Son 5 yıl içerisindeki toplam Ar-Ge harcaması 15,8 milyon avro olan Ar-Ge Merkezimizde, 72 kişilik uzman bir ekip çalışıyor. Toplam 8 patenti bulunan ekip, aynı zamanda dünyada Bosch içerisinde de ‘Konvansiyonel tip kombi geliştirme yetkinlik merkezi’ ve ‘Geliştirme testleri yetkinlik merkezi’ olma üstünlüğüne sahiptir.
Ar-Ge Merkezimizde son 5 yılda 2,6 milyon avroluk Ar-Ge (teçhizat) yatırımı yapılmış olup, önümüzdeki 5 yıl içerisinde de yaklaşık 4 milyon avroluk Ar-Ge yatırımı yapılması hedeflenmektedir. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde ise Ar-Ge harcamasının 10 milyon avroyu aşması bekleniyor.”
Dergisi
KAYNAK: İnşaat & Yatırım