İki kez ertelenen doğalgaz görüşmeleri sonuçlandı. OSB’ler, yıllık doğalgaz alımı için BOTAŞ’la anlaşmaya başladılar.

Editör
12.12.2011

 

BOTAŞ, OSB’lere 0.5’lik indirimle gaz satacak. BOTAŞ daha önce müşterisi olmayan OSB’lere de aynı indirimi uygulayacak. Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, indirimin yetersiz olduğunu belirterek “Rusya ile henüz anlaşma sağlanamadığı için 6 milyar metreküplük doğalgazı  kimin getireceği belli değil.

Gaz ithali için EPDK’ye başvuru yapan 26 firmanın da başvurusu reddedildi. Bu yıl gaz sıkıntısı yaşayabiliriz” dedi. 

Son üç aydır organize sanayi bölgelerinin gündeminde sıkıntılı bir durum olarak varolan doğalgaz alım görüşmeleri sonuçlandı. Daha önce 30 Eylül ve 15 Kasım’da yapılan ancak sonuç alınamayan görüşmelerin sonuncusu 9 Aralık’ta yapıldı ve OSB’ler BOTAŞ’la yıllık doğalgaz alım sözleşmesi imzalamaya başladılar. 

 Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, BOTAŞ’ın daha önce OSB’lere gaz miktarına göre yüzde 2-8 arasında bir indirim, büyük müşterilere de yüzde 2 indirim uyguladığını, bu yıl ise indirimi 0.5 olarak belirlediğini söyledi.

Daha önce BOTAŞ’ın müşterisi olmayanlara da 0.5’lik indirimin yapılacağını ifade eden Tuncay, gelinen noktanın OSB’ler açısından pek de olumlu olmadığını söyledi. 

Anlaşma imzalanamadı

BOTAŞ’la Gazprom arasında henüz anlaşma sağlanamadığını, EPDK’nın 28 Ekim’de bir duyuru yaparak Gazpromexport ile kontrat yapmak isteyenlerin 23 Kasım’a kadar müracaat etmelerini istediğini, ancak müracaat eden 26 firmanın hiçbirinin gaz alım kontratının bulunmadığını belirten Tuncay, “EPDK, firmalara 9 Aralık’a kadar süre vermişti.

Ancak aldığımız bilgilere göre, gaz alım sözleşmeleri olmadığı için bütün başvurular reddedildi. Dolayısıyla 6 milyar metreküplük doğalgazın kimin tarafından getirileceği henüz belli değil. Bize gelen bilgilere göre de, Rusya özel sektörle anlaşmaya pek istekli değil” dedi. 

2012’de BOTAŞ’ın parasını verip kullanmadığı gaz dolayısıyla bir miktar daha gaz alabileceğini, ancak sonrasının belli olmadığını, kışın çok sert geçmesi ve Marmara Ereğli terminaline yeterli LNG boşaltılamaması durumunda hem elektrikte hem de sanayide gaz temin sıkıntısı yaşanabileceğine dikkat çeken Tuncay, “Bu durumda BOTAŞ, gaz arzında kısıntıya giderek hem önce kullanmayıp ama parasını ödediği gazın bir kısmını almış olur hem de fiyatları yüksek tutacağı için sanayici zorda kalır.

Zaten, BOTAŞ’ın indirimi 0.5 olarak belirlemesi ve bu rakam üzerinden OSB’lerle sözleşme imzalaması bunu gösteriyor. BOTAŞ’ın Ocak ayında yeni bir zam yapması da ihtimaller dahilindedir.

Organize sanayi bölgeleri bu gidişattan olumsuz etkilenecek, sanayici geçmiş yıllara göre daha pahalı doğalgaz kullanacak.  Devletin görevi enerji arz güvenliğini sağlamaktır.

Üretimin temel girdisi olan enerjide arz güvenliği sağlanmaması enerji piyasasında fiyat rekabetini önleyecek, bu durum sanayicinin daha pahalı enerji kullanmasına,  dolayısıyla üretim maliyetlerinin artmasına yol açacaktır.” 

Tuncay, elektrik enerjisi üretiminde doğalgazın vazgeçilemez bir girdi haline geldiğini de anımsatarak “Doğalgazda ortaya çıkacak bir sorunun, elektrik ve buna bağlı olarak sanayideki üretimde yol açacağı sıkıntıları düşünmek dahi istemiyoruz” diye konuştu. 

Organize sanayi bölgeleri için uygulanacak 0.5 puanlık indirim geçmiş yıllarda yapılan indirimlerle kıyaslanmayacak ölçüde düşük kaldığına dikkat çenen Tuncay,  “Ülkenin enerji politikalarını belirleyen ve enerji temininden sorumlu olan kuruluşlarının üretim yapan, istihdam yaratan ve ihracat yapan, kalkınmanın temel dinamikleri olan organize sanayi bölgelerine farklı bakmalarının ve pozitif ayrımcılık sağlamalarının zamanı geldi.”  dedi. 

Dergisi

KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account