ABD’ye İlk Asansör İhracatı Buga Otis’ten

Editör
28.10.2011

1920’li yıllardan bu yana, Türkiye’nin en büyük asansör şirketi konumunda bulunan Buga Otis Genel Müdürü Bora Gülan, ABD’ye gerçekleştirilecek asansör ihracatının önemini vurguladı.

Avrupa, Asya ve Ortadoğu’da bu güne kadar sayısız proje için asansör üretimi yaptıklarını fakat ABD için asansör üretmenin çok daha büyük bir anlamı olduğunu ifade eden Bora Gülan, “Bu ihracatın bir başka özelliğinin ise, Türkiye’nin belki de ABD’ye ilk defa gerçek anlamda bir ileri teknoloji ürünü ihrac ediyor olmasıdır. İlk asansör, 1853 yılında New York’da icat edildi. Bugün Buga Otis Manhattan New York’da 45  katlı bir otelin asansör yapım işini üstlendi” diye konuştu.

Avrupa için EN, ABD için ANSI

Farklı kıta ve ülkelerin farklı standart uygulamalarının bulunduğunu ifade eden Bora Gülan, “Türkiye’de Avrupa (EN) Standartları uygulanıyor, ABD de ise ANSI standartları. Aralarında çok büyük farklar var. Biz tüm bu değişik standart, yönetmelik ve taleplere cevap veriyoruz.

2012-13 planlarımız arasında ABD ve Kanada’ya ihracatımızı arttırmak var” dedi.

300 metreye kadar olan tüm yapılar için asansör üretimi

“1853 yılından bu yana asansör teknolojisinin ve gökdelenlerin “anavatanı” olan bir ülkeye  bugün Türkiye’den, yüksek hızda  asansörler ihrac ediyoruz. Otis zaten, dünyadaki yüksek yapılarda en çok tercih edilen marka.

Otis’in yüksek bina asansörü yapan dünya genelindeki en önemli iki fabrikasından biri Türkiye’de. Buga Otis olarak, dünyadaki 300 metre yüksekliğe kadar tüm yapılar için asansör üretiyoruz.” diye konuştu.

Yüksek bina asansörlerinin yanısıra, Otis’in tüm dünyada satışını gerçekleştirdiği, 5 tona kadar olan ağır yük asansörlerinin de mühendisliği, tasarımı ve üretimi yaptıklarını vurgulayan Gülan, Türkiye’deki asansör sekötrünü değerlendirdi.
 


Asansör Pazarı Sağlıksız Büyüyor

 “Türkiye’de inşaat talebi ve asansör pazarı büyüyecek. Bununla birlikte kaliteli asansör talebi de artacak. Türkiye’de 1.500 civarında asansör firması var ve bu yapı sağlıksız. Sağlıklı olan, firma sayısının 40-50 civarında olmasıdır.

Birçok firmanın birleşerek büyümesi gerekir.” diye konuşan Gülan;“sektör, Avrupa ve Amerika’dan Asya’ya doğru kayıyor. Şu anki durağı Türkiye ve Türkiye’de ne kadar kalacağını bizlerin performansı belirleyecek.

Şu anda önümüzde çok iyi bir fırsat var. Türkiye’de kalıcı bir şeyler olsun istiyorum ve sektördeki oyuncuları teşvik etmeye çalışıyorum. Yapılması gereken birleşerek büyümek.” diye konuştu.

Binlerce asansör, “emniyet kemeri olmayan arabalar” gibi Bora Gülan, “Bizler canımızı, sevdiklerimizin canını asansöre emanet ediyoruz. Bir denetim yapıldığında Asansörler emniyetsiz çıkıyor. Son Bir ay içinde çeşitli illerimizde 3 ölümlü asansör kazası yaşandı.

Türkiye’de kurulu Asansör sayısı arttıkça ve yaşları ilerledikçe kazaların geometric hızla aratacağını izleyeceğiz. Bunu önlemek için öncelikle tüketicilerin bilinçli tercih yapmaları, daha sonra sektor oyuncularının kendilerine çekidüzen vermeleri ve en nihayetinde de resmi kurumların denetim mekanizmasını daha kuvvetlendirmesi gerekmektedir.

2012 yılında A tipi Muayene kuruluşları asansörlerin yıllık fenni muayenelerini üstlenecekler. Bir başka yenilik ise Avrupa’da SNEL olarak adlandırılan eski tarihlerde yapılan asansörlerin günümüz emniyet şartlarına uyum sağlamaları için hazırlanan yönetmelikdir.

Bu konuda Sanayi Bakanlığı ile sektor olarak çalışmalarımız ilerlemekte olup, bir an once hayata geçirilmesini beklemekteyiz. Yollarda, ABS, hava yastığı bir yana, emniyet kemeri bile olmayan binlerce otomobilin yollarda seyrettiğini dşününün, işte malesef kullandığımız çoğu asansörde de durum bu.” dedi.


Dergisi

KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account