TOKİ konutları 7.2 şiddetindeki Van depreminde sapasağlam durdu. Yüzlerce evin yıkıldığı Van'da TOKİ'nin inşa ettiği 5 bin 996 konutta herhangi bir hasar olmadı.

Editör
25.10.2011

 

Sekiz yılda 513 bin konut yapan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) evleri Van'da meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremde sağlamlığını kanıtladı. Van merkezde ve Erciş'te yüzlerce ev yıkılırken TOKİ'nin inşa ettiği 5 bin 996 konut ayakta kaldı. TOKİ'den yapılan açıklamada şehirde kendileri tarafından yapılan hiçbir konutta herhangi bir hasar meydana gelmediğinin tespit edildiği bildirildi. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ise depremin hemen ardından bölgeye giderek incelemelerde bulundu. 

HASTANE DE SAÐLAM 

TOKİ Van'da 5 bin 996 konut dışında toplam 33 şantiyede bir lise, sekiz ilköğretim okulu, 80 ahır, altı cami, dokuz spor salonu, altı ticaret merkezi, üç pansiyon, sosyal tesis, dört hastane, iki sağlık ocağı, altı engelsiz yaşam merkezi ile 23 karakol ve arıtma tesisi yapmıştı. TOKİ konutların 5 bin 452'sini sahiplerine teslim etmişti. TOKİ'den yapılan açıklamada Van Edremit'te kurulu 400 yataklı Devlet Hastanesi'nin de tamamlanarak vatandaşlara hizmet verdiği belirtildi. 

DEPREM KONUTLARI GÜNDEMDE 

Van'a giderek incelemelerde bulunan TOKİ Başkanı Ahmet Karabel'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşeceği, ihtiyaç duyulması halinde deprem konutlarının yapımı için karar çıkabileceği de öğrenildi. TOKİ'den yapılan açıklamada, "23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen deprem sonrasında, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel başkanlığında teknik personelimiz bölgeye intikal etmiştir. Deprem yaralarının sarılması yönünde TOKİ, diğer kurumlarla koordineli bir şekilde çalışmalara başlamıştır" denildi. 

 

HAZIR BETONDA BELGE SIKINTISI

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Ayhan Güleryüz ise yıkılan evler ile ilgili olarak "Van'da 7, Erciş'te 3 hazır beton firması var ve bunların hiçbirinin Kalite Güvence Sistemi (KGS) belgesi yok" dedi. Yıkılan binalara baktıklarında 8-9 katlı binanın üst üste geldiğini ifade eden Ayhan Güleryüz, "Depremin merkez üssü birinci derece deprem bölgesi, ancak Van ikinci derece deprem bölgesi. Fakat bakıyorsunuz Van'da da binalar yıkılmış" dedi.

BİNA ENVANTERİ ÇIKARILMALI

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya Türkiye'deki binaların yapı durumlarına göre ortalama 30 ile 50 yıl ömrü bulunduğunu, bir an önce sağlıksız binaların envanterinin çıkarılması gerektiğini kaydetti. Gökkaya, Türkiye'de mevcut konut stokunun yüzde 45'inin ömrünü tamamladığını, yapı stokunun yüzde 45'inin yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Sabah Gazetesi

KAYNAK: İnşaat & Yatırım


Yorumlar
Yorum Bırak

Create Account



Log In Your Account