Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, konutta ciddi arz olduğu iddialarına katılmadığını belirterek, ''Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda 6 milyon konuta ihtiyaç var. Mevcut konut stokunun yüzde 45'i de yıpranmış ve ömrünü tamamlamış konutlardan oluşuyor'' dedi.
Gökkaya, Yapı Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 'Konut Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, sektörde son dönemlerde herkesin konutta çok ciddi arz olduğunu söylediklerini, ancak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti.
Türkiye'nin ihtiyacına paralel bir arzın söz konusu olmadığını belirten Gökkaya, ''Proje gelişmelerinden oluşan stok hiç yeni bir arz olmazsa 20 ayda erimiş olacak. Korku oluşturacak bir şey yok'' dedi.
Gökkaya, Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda 6 milyon yeni konuta ihtiyaç bulunduğunu, var olan konut stokunun yüzde 45'inin de yıpranmış ve ömrünü tamamlamış konutlardan oluştuğunu vurguladı.
Sektörde en önemli sorunun sermaye yetersizliği olduğuna dikkati çeken Gökkaya, mütekabiliyet yasası ile yabancı sermaye girişinin önündeki engellerin kalkmış olacağına işaret etti.
Konut kredilerinin Türkiye'de ciddi şekilde büyüdüğünü belirten Gökkaya, ''Konut kredisi stoku 72,1 milyar liraya ulaştı. Bu konut üreticileri ve gayrimenkul sektörü için önemli bir enstrüman'' dedi.
Işık Gökkaya, konut kredilerinin tabana yayılması gerektiğini, bunun için GYODER olarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TOKİ ve Türkiye Bankalar Birliği ile ikincil piyasaların kurulması için çalışma yaptıklarını kaydetti.
Gökkaya, ''Bunu kötü örneklerden dolayı bir kenara bırakmamak lazım. Bu Türkiye'nin büyümesi için olmazsa olmaz'' dedi.
Sağlıklı konut stoku ile kentsel dönüşüm olması gerektiğini ifade eden Gökkaya, kat mülkiyeti kanununun değişmesi, imar hakkının transferi ve menkulleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Gökkaya, ''Çevre ve Şehircilik Bakanlığını oluşturulmasını sektör için bir milat olarak görüyorum. İnşallah büyük metropollerin 1/100 binlik planları yapılır. Proje geliştiriciler nereye ne yatırım yapılacağını bilmek istiyor'' diye konuştu.
''ŞEHİRLERDE YAŞAYAN 3 MİLYON KİŞİNİN 1 MİLYONU YOKSULLUK SINIRINDA''
Şili Gaz (COPEC) ve Şili Üniversitesi işbirliği ile kurulan, kar amaçlı ancak sosyal odaklı konut ve altyapı projeleri üreten Elemental Grubu'nun kurucusu Alejandro Aravena da ''Yalnızca bir sosyal sorumluluk değil yatırım aracı olarak sosyal konut'' konulu sunum yaptı.
Aravena, şehirlerde yaşayan 3 milyon kişinin 1 milyonunun yoksulluk sınırının altında yaşadığını, 2030'da şehirlerde yaşayan 5 milyon kişinin 2 milyonunun yoksulluk sınır altında yaşayacağını, bunun büyük bir zorluk olduğunu belirtti.Aravena, ''80 metrekarede yaşıyorsanız iyi durumdasınız. Bu bizim iyi konut çözümleri sunmak için ulaşmak istediğimiz rakam'' dedi.
''ARTIK GECEKONDU YIKIMLARI OLAYLARLA DEÐİL TÖRENLERLE GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR''
TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, kentsel dönüşümle gecekondu ve kaçak yapılaşmaya yönelme imajının kırıldığını belirterek, ''Artık gecekondu yıkımları olaylarla değil törenlerle gerçekleştirilmektedir'' dedi.
Konferensa katılan Şahin, bugün itibariyle 81 il ve 800 ilçedeki yaklaşık 2145 şantiyede yapımı başlatılan konut sayısının 513 bini geçtiğini, bu konutlardan 378 bininin sosyal donatıları ve çevre düzenlemeleriyle birlikte tamamlandığını söyledi.
Şahin, ''TOKİ tarafından üretilen konut sayısı, altyapı ve sosyal donatılarıyla birlikte bir Bursa şehri demektir'' dedi.Üretilen konutların yaklaşık yüzde 85'inin sosyal konut niteliğinde olduğuna işaret eden Şahin, son 8 yılda alt gelir grubu ve yoksulların ev sahibi olmasına ciddi katkı sağladıklarını vurguladı.
''TOKİ TARAFINDAN KREDİ AÇILAN TESCİLLİ ESER SAYISI 381''
TOKİ'nin sürekli ve güvenilir konut arzı sayesinde konut satış fiyatları ve kiraların düştüğünü, aynı zamanda TOKİ'nin Cumhuriyet tarihinin en büyük kentsel dönüşüm ve gecekondu dönüşümünü başlattığını ifade eden Şahin, ''Kentsel dönüşüm kapsamında başlatılan projelerdeki konut sayısı 235 bindir.
Bunlardan 32 bini tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiş, sahalar kaçak yapılardan arındırılmıştır. Böylelikle de gecekondu ve kaçak yapılaşmaya yönelme imajı kırılmıştır. Artık gecekondu yıkımları olaylarla değil törenlerle gerçekleştirilmektedir'' diye konuştu.
Bugüne kadar TOKİ tarafından kredi açılan tescilli eser sayısının 381, restorasyonu tamamlanan yapının da 202 adet olduğunu söyleyen Şahin, bu projelerin ulusal olduğu kadar uluslararası düzeyde de örnek uygulamalar olduğuna işaret etti.Şahin, ''İdarenin bu performansı Birleşmiş Milletler gibi muhtelif uluslararası organizasyonlar tarafından izleniyor ve ödüllendiriliyor'' dedi.
KAYNAK:Ntvcnbc
KAYNAK: İnşaat & Yatırım