Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi, dünyanın önde gelen tasarımcı ve mimarlarını, tasarımın her alanındaki ilgililer ile bir araya getirerek, sektördeki mesleki iletişim ortamı kalitesinin yükseltilmesini ve dünya tasarım pratiği bileşenlerinin Türkiye’de de eş zamanlı olarak tartışılabileceği ortamların yaratılmasını amaçlıyor.
Bu kapsamda, dünyaca ünlü mimar ve tasarımcıları ağırlayan Yapı-Endüstri Merkezi’nin Ekim ayındaki konuklarından ilki Dominique Perrault oldu.
YEM Etkinlik Salonu’nda Ulusal Fransız Kütüphanesi için mimarın işbirliği ile yaratılan mesh cephe malzemesinin üreticisi GKD ve Türkiye Temsilcisi TÜR Group sponsorluğunda gerçekleşen konferansta Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol ve TÜR Group Kurucu Ortağı Şahika Kutsal ile GKD Kufferath Kardeşlerden Dr. Stefan Kufferath’ın açılış konuşmalarının ardından Perrault, “Doğal & Yapay” başlıklı bir konferans verdi.
Konferans konuşmasına başlarken üretim ve inşaat dünyasının mimarlık dünyası ile çok yakın ilişki içerisinde bulunduğunu belirten Dominique Perrault, konferans kapsamında “Doğal&Yapay” ilişkisi üzerinde duracağını aktardı.
Bu kapsamda Danimarka’da gerçekleştirmiş olduğu bir çalışmaya vurgu yapan Perrault, mimaride duvar kavramı üzerine yoğunlaşarak, “Duvar, insanın insanlarla ilişkisinden söz eder ve bu ilişki otoriterdir, şiddetlidir ve ayırıcıdır” dedi.
Ulusal Fransız Kütüphanesi, Berlin Olimpik Parkı,Madrid “Magic Box- Madrid Olimpik Tenis Merkezi, Arganzuela Yaya Köprüsü ve Ewha Seul Üniversitesi Kampüsü projelerini sunumu kapsamında aktaran Perrault, bir mekanı kurgularken onun özelliklerini kullanmanın önemine vurgu yaptı ve “Toprak bizi besler” diyerek konuşmasını tamamladı.
Dominique Perrault 36 yaşında kazandığı 1989 yılı Ulusal Fransız Kütüphanesi yarışmasından sonra artan uluslararası tanınırlığı ile paralel birçok önemli projeye imza attı.
Piazza Garibaldi, Nepal, DC Kuleleri, Viyana, Arganzuela Yaya Köprüsü ve Lüksemburg Adalet Divanı ek binası bu projelerden sadece birkaçı.
Mimarlığın peyzajın bir parçası olarak düşünülmesinin taraftarı olan Perrault, bu bağlamda cam, beton veya metalin mimarlık inşa etmek için geçerli malzemeler olmaktan çıktığını savunuyor.
Dominique Perrault’nun mimar olarak çalışmaları güçlü bir şekilde kentsel planlama ile ilişkili ve peyzajı ve toprağı değiştirmeye yönelik bir mimari yaklaşımı bulunuyor.
Bu bağlamda Perrault, düzenlenen “Doğal & Yapay” konferansında da mimaride kullanılan “doğal” denen olgunun doğallığını irdelerken “doğal doğa” kavramından söz etti. Doğaldan yapaya doğru doğanın mimarideki yerinin incelendiği konferansta mimar ayrıca bu çatışmada teknolojinin yerini de tartıştı.
Dergisi
KAYNAK: İnşaat & Yatırım