Bireysel yatırımcılara ayırdığı paylara 1,01 kat fazla talep gelen ve 1 milyar 305 milyon TL halka arz büyüklüğüne ulaşan Efor Çay için gong çaldı.
52 farklı ürün çeşidini ‘önce kalite’ ilkesiyle müşterileriyle buluşturan ve Türkiye’nin çay ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayan Efor Çay, bugün Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle işlem görmeye başladı.
Borsa İstanbul’da gong, Trabzon ve Artvin-2 tesislerinde yaş çay işleme; Trabzon, Tuzla ve Artvin-1 tesislerinde paketleme olmak üzere toplam 49.000 m2’lik dört tesisiyle Türkiye’nin en büyük çay üreticileri arasında yer alan Efor Çay için çaldı.
26-27-28 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleşen talep toplama sürecinde bireysel yatırımcılardan 1,01 kat, kurumsal yatırımcılardan 1,80 kat talep gelerek toplam 540 bin 576 yatırımcıya dağıtım yapıldı. Pay başına 14,50 TL sabit fiyatla, talep toplama yöntemiyle gerçekleşen Efor Çay’ın halka arzında halka arz büyüklüğü 1 milyar 305 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirket hisseleri 5 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da, #EFORC koduyla işlem görmeye başladı.
Borsa İstanbul’da düzenlenen Efor Çay Halka Arz Gong Töreni, Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş, Efor Çay Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhammet Akkuş, Efor Çay Grup CFO’su Selin Uras, Efor Çay Genel Müdürü Ediz Kaboğlu, Halk Yatırım Genel Müdürü Bülent Sezgin, İntegral Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Taşdoğan ve ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın ile çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.
Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun, “Efor Çay, ülkemizin ve kültürümüzün en önemli ürünlerinden biri olan çayı, dünya geneline ihraç eden değerli bir şirketimizdir. Efor Çay, aynı zamanda ülkemizin en büyük 1000 sanayi şirketinden biridir. Ülkemizin en büyük 1000 sanayi şirketleri başta olmak üzere, tüm sanayicilerimizi, büyümelerinin finansmanını sağlamak üzere halka açılmaya davet ediyoruz. Böylece sanayicilerimiz, Borsamızda işlem görmeye başlayarak, bir yandan finansman imkanına kavuşurken, diğer yandan da kurumsallaşma yolunda önemli bir adım da atmış olacaklardır. Bunu ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için çok önemli buluyoruz. Borsa İstanbul olarak, ülkemizin büyümesinin temel dinamosu olan, yani yatırım yapan, üretim yapan, ihracat yapan, istihdam oluşturan şirketlerimizin yanında olduğunu bir kez daha belirtmek istiyorum.
Efor Çay’ın halka arzının diğer sanayicilerimize de örnek olması dileğiyle, halka arzda emeği geçen herkese, şirketimizin değerli yöneticilerine ve çalışanlarına, aracı kurum çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bu kıymetli halka arzın, sermaye piyasalarımıza hayırlı olmasını diliyor, Efor Çay’a Borsamız ailesine hoş geldiniz diyorum” dedi.
“Efor Çay’ı tüm dünyaya tanıtacağız”
Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş gong töreninde yaptığı konuşmasında halka arz ile güçlerine ortak olan yatırımcılara ve tüm paydaşlarına teşekkürlerini sunup, şunları kaydetti: “2005 yılında paketleme tesisiyle başlayan çay yolcuğumuzda, bugün Türkiye’nin en büyük çay üreticilerinden biri ve İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan markası haline geldik. Topraktan bardağa kadar tüm süreci sıkı bir şekilde takip edip ‘çayda kaliteden ödün vermeme’ ilkesiyle hareket eden Efor Çay olarak; toplam 49.000 m2’lik dört tesisimizle Türkiye’nin çay ihtiyacının yüzde 10’unu karşılıyoruz. Efor Çay olarak; halka arzımızla birlikte sürdürülebilir, yenilikçi büyümemizi devam ettirerek sektörümüzdeki payımızı ve yatırımlarımızı artırmaya odaklanacağız.
Türkiye’nin sektöründe önemli bir aktörü olan Efor Çay olarak yüz binlerce yeni ortağımızdan aldığımız destekle, varlığımızı daha da güçlendirmeyi ve şirketimizi tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz. Bu süreçte tüm şeffaflığımızla kurumsal, halka açık bir marka olarak büyümemizi sürdürüp üretim kapasitemizi artırarak ve portföyümüze yenilikçi ürünler ekleyecek Ar-GE çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
EFOR ÇAY Hakkında
2005 yılında faaliyete başlayan Efor Çay, bugün Türkiye’nin en büyük çay üreticileri arasında yer alıyor. Efor Çay, Türkiye’nin yıllık çay ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılayan şirket, liderlik hedefi ve yenilikçi yaklaşımlarıyla faaliyetlerine devam ediyor. Efor Çay, yıllık yaklaşık 27.000 ton çay satışı ile ülke ekonomisine katkı sağlarken, Türk çayını dünyaya tanıtmayı hedefliyor. “Çayda kaliteden ödün vermeden, önce kalite” ilkesiyle hareket eden Efor Çay, Karadeniz’in aroması zengin bölgelerinden en kaliteli çay yapraklarını topluyor, toplama depolarından gıda güvenliğine uygun olarak Efor Çay fabrikalarına ulaştırıyor. Üretimden paketlemeye kadar tüm aşamaları titizlikle yürüten ve 12 ay boyunca yüksek ürün kalitesinin sürekliliğini sağlayan Efor Çay, her damak zevkine uygun, kaliteli ve yüzde yüz doğal ürünler sunuyor. Efor Çay’ın dökme, demlik, bardak poşet, bitki, meyve ve form çayı olmak üzere 52 farklı çeşit ürünü bulunuyor. Şirket bugün itibarıyla; Trabzon ve Artvin-2 tesislerinde yaş çay işleme; Trabzon, Tuzla ve Artvin-1 tesislerinde paketleme olmak üzere 49.200 m2’lik dört tesisinde 60.000 ton yıllık üretim kapasitesine sahip. Efor Çay’ın bağlı ortaklığı Efor Gübre ise Samsun Tekkeköy’de toplam 36.000 m2 alanda, kapalı depolama alanı, idari bina ve antrepo alanlarıyla faaliyetlerine devam ediyor. Yıllık yaklaşık 60.000 ton gübre satışı gerçekleştiren şirket, 2024 yılında gübre üretimine başlamayı hedefliyor. Efor Gübre, limana yakın konumu sayesinde ise lojistik avantajı bulunuyor. Şirket, madencilik alanındaki kömür faaliyetini ise Samsun, Rize ve Trabzon’da yer alan toplam 32.931 m2’lik tesislerinde sürdürüyor. Bu faaliyetleri doğrultusunda şirketin yıllık yaklaşık 330.000 ton kömür satışı bulunuyor.