2016 yılında İstanbul’da gayrimenkul arzı 250 milyar dolara yaklaştı
Türkiye Veri İşleme Üssü TUVIUS, gelişmiş teknolojik altyapısı ve Ar-Ge gücüyle İstanbul genelinde tüm gayrimenkul arzının son üç yıllık gelişimini gözler önüne serdi. TUVIUS’un verilerine göre son üç yılda kent genelinde gayrimenkul arzı yaklaşık 2.5 kat, arz edilen metrekare alanı yaklaşık 3.5 kat, arz edilen gayrimenkullerin oluşturduğu yıllık ticari hacim ise dolar bazında 3 kat artarak 249,43 milyar dolara ulaştı.
Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ta faaliyet gösteren Türkiye Veri İşleme Üssü TUVIUS, gerçekleştirdiği araştırmayla 2014-2016 yıllarına arasında İstanbul genelinde arzedilen son üç yıllık arsa, işyeri, konut gibi gayrimenkullerin sayısal işlem hacmi, TL ve dolar bazındaki parasal düzeyi ve eriştiği metrekare büyüklüğünü arz çeşitliliği ve izlenen periyodlarla ortaya koyarak gelişim trendlerini en yeni güncel verilerle gözler önüne serdi.
TUVIUS’un gelişmiş teknolojik altyapısıyla anlık olarak simüle ederek İstanbul geneline yönelik sektörel hareketliliği izleyebildiği sistem, hareketliliğin kentsel alan içinde ve merkezlerde geleneksel olarak devam ederken, merkezlerden kırsalda havzalara, orman ve tarım alanlarına, büyük proje ve rezerv alanlarına ve çevrelerine, dolayısıyla metropoliten alanın hemen hemen her bölgesinde giderek artan oranlarda dağıldığını ortaya koyuyor.
üç yılda astronomik artış
TUVIUS’un araştırmasına göre İstanbul genelinde toplam gayrimenkul arzı 2014 yılında 464,971 iken, 2015 yılında 541,698’e, 2016 yılında ise 1,141,978’e ulaştı. Arz edilen gayrimenkullerin metrekare alanlarında bakıldığında 2014 yılında 172,511,639 metrekare iken, 2015 yılında 272,566,469 metrekareye, 2016 yılında ise 590,504,446 metrekareye ulaşıldığını belirleniyor.
TUVIUS’un verilerine göre İstanbul genelinde arz edilen gayrimenkullerin oluşturduğu yıllık ticari hacme dolar değerinden bakıldığında, 2014 yılında 83,15 milyar dolar düzeyinde seyreden oranın, 2015 yılında 166 milyar dolara, 2016 yılında ise 249,43 milyar dolar yükseldiği görülüyor.
Anlık güncel ve sağlıklı veriler
İstanbul’da gayrimenkul sektörünün yüz milyarlarca dolarlık dev bir ekonomik hacme ulaştığına dikkat çeken TUVIUS Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun, gayrimenkul arzındaki hareketliliklerin gelişmemiş ortamlarda, denetim, gözetim ve güvenden uzak, spekülasyon ve manipülasyonlara açık şekilde devam ettiğini kaydediyor. Altun, TUVIUS’un hizmetlerinde sunulan verilerin ise piyasaya arzın ve arz edenin güven düzeyleri, güvenirlilik puanları, sektörün güven endeksi, 66.752 sektör temsilcisinin ve milyonlarca muhatabın ihtiyaçlarına göre değerlendirilmiş ve klasifiye edilmiş, milyonlarca ölçülebilir veya ölçülemez özellikleri içeren verilerin standardize edilip Big-Data ve Data-Base ortamlarında işlenerek sorgu çıktıları ile kullanıcılara anlık olarak sunulduğunun altını çiziyor.
TUVIUS hakkında – Türkiye Veri İşleme Üssü TUVIUS, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ta kuruldu. Şirketlerin dağınık, düzensiz ve karmaşık durumdaki yüksek boyutlu verilerini düzenleyen ve akıllı hale getiren TUVIUS, şirketlerin bilgisayar ortamındaki verilerinden yüksek verim elde etmelerini sağlamaktadır. Kurumsal firmalara “Veri İşleme”, “Bakım”, “Akıllı Veri” ve “Veri Düzenleme” hizmetleri sunan TUVIUS, teknik destek, iş çözümleri ve verimlilik konularında şirketlere yüksek katma değer sağlamaktadır.
TUVIUS, bünyesinde faaliyet gösteren ADR Türkiye Gayrimenkul Bilgi Bankası ile gayrimenkul alım, satım ve kiralama hizmetlerinde ileri teknolojik yapısı ve Ar-Ge çalışmalarıyla da fark yaratmaktadır. Şehir plancıları, avukatlar, mimarlar, harita mühendisleri, jeoloji mühendisleri, sosyologlar ve iletişim uzmanlarından oluşan geniş kadrosuyla faaliyet gösteren ADR Türkiye Gayrimenkul Bilgi Bankası, İstanbul genelinde satılık, kiralık, tapu, kadastro, pazar analizleri ve gayrimenkul trendleri hakkında milyonlarca gayrimenkul bilgisini güncel verileriyle kapsamlı bir şekilde analiz etmektedir.