Iglo Architects, Anatolia Tiles Depo ve Yönetim Binası ile uluslararası mimarlık yayını 2A Architecture & Art Magazine tarafından düzenlenen 2A Asia Architecture Awards’ta, baÅŸvuran 457 projenin arasından öne çıkarak “GeleceÄŸin Projeleri ve Yenilikçi Tasarımlar” kategorisinde finalist olma baÅŸarısını gösterdi. Yarışma bünyesinde, toplam 7 alt kategoride yarışacak olan finalist projelerin kategori birincileri, 20 Ekim 2017’de Berlin’de gerçekleÅŸecek ödül töreninde ilan edilecek.
Mimar Zafer KaroÄŸlu ve Mimar Esen Akyar liderliÄŸindeki Iglo Architects tarafından Kanada’da faaliyet gösteren seramik markası Anatolia Tile & Stone için tasarlanan Anatolia Tiles Depo ve Yönetim Binası, İzmir AliaÄŸa’da 101.000 m2 arsa içinde 62.500 m2 kapalı alan olarak inÅŸa ediliyor. Projenin konumu, markanın üretim yaptırdığı ülkelerin ortak noktası olan Türkiye, İzmir AliaÄŸa'da bu ürünlerin toplanarak Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin güneyine deniz ulaşımı ile nakliye saÄŸlandığında, karayolu nakliye masrafının 1/3'üne mal edileceÄŸi düÅŸünülerek tercih edilmiÅŸ. Projenin operasyonel kısmının Kanada’daki referanslardan yola çıkılarak çözümlendiÄŸi Anatolia Tiles Depo ve Yönetim Binası’nın iç fonksiyonları çalışanların konforu ve verimlilik ilkesi çerçevesinde tasarlanmış. Ege Bölgesi’nin iklim koÅŸullarının getirdiÄŸi sıcak hava ve güneÅŸin etkisinin yapının içinde hissedilmesine olanak tanıyan tasarımda hem operasyonel kısmın hem de peyzaj bölümünün bol ışık alması saÄŸlanarak doÄŸal ışığın yapıyla bütünleÅŸmesi amaçlanmış.
Bir su aktivitesi içine yerleÅŸtirilen yapıda doÄŸal bir görünüm yakalanarak İzmir’in sıcak ikliminde serinletici bir atmosfer oluÅŸturulması saÄŸlanmış. Belli katlarda çıkmaları olan hareketli mimari yapısıyla dinamik ve modern bir görünümün yakalandığı yapının cephe tasarımında mesh kaplı çelik karkas kullanılmış. Gölgeleme ihtiyacını saÄŸlamak ve mevcut hareketli formu bir düzen altına almak için tercih edilen mesh kaplama ile yapının yatayda ve düÅŸeyde güneÅŸin hareketlerinden korunması hedeflenmiÅŸ. Yapının giriÅŸini oluÅŸturan avluda, ofis bölümünün konsol oluÅŸturduÄŸu bölgede ve su aktivitesinin üzerinde görsel perspektifler ve mekansal duyular oluÅŸturan mesh kaplama ile yapının akıp gitmesinin yanı sıra belli fonlar ve görsel etkiler oluÅŸması da saÄŸlanmış.
Yüksek tavanlı showroom’un cam cephesinin üst yarısı bakır mesh ile kaplanarak mekana insan ölçeÄŸi getirilmesi amaçlanmış. Zemin katı çevreleyen suyun hareketi ve yer yer kullanılan sanatsal objeler ile keyifli pasajların oluÅŸtuÄŸu bir atmosfer elde edilmiÅŸ. Hem statik gereklilikleri karşılayan hem de çalışma alanlarında ortamdan çok uzaklaÅŸmadan nefes almayı saÄŸlayan sigara balkonları ve terasların oluÅŸturulduÄŸu yapının operasyonel kısmında İzmir bölgesinde sıklıkla kullanılan prefabrik ısı yalıtımlı beton paneller kullanılmış.
Mavi yakalı personelin kullanacağı ofis, yemekhane ve teknik hacimlerin olduÄŸu bir yapının organize edildiÄŸi operasyonel bölümde ön cephede kullanılan mesh çerçeveye ek olarak tasarlanan örtücü mimari öge ile personel araçlarının güneÅŸ ışınlarından korunması amaçlanmış. Yapıda hem gelen malzemenin boÅŸaltılması, hem de sevk edilecek malzemenin yüklenmesi operasyonunu organize edebilmek için iki uzun cepheye yerleÅŸim yapılarak geniÅŸ bir araç yolu da elde edilmiÅŸ.